Malála si v Osle prevezme Nobelovu cenu mieru

NETKY.SK • 10 December 2014, 07:09 • 2 min
Malála si v Osle prevezme Nobelovu cenu mieru

OSLO - Pakistanská aktivistka bojujúca za práva detí Malála Júsafzajová si v stredu v nórskom Osle osobne prevezme Nobelovu cenu mieru.

slovakia

left justify in out

Do nórskej metropoly odcestovala ešte v utorok z Británie, kde v súčasnosti študuje. Svoju ďakovnú reč chce využiť najmä na upozornenie na to, že "žiadnemu dieťaťu by nemali brániť vo vzdelávaní". "Pre mňa je to veľká príležitosť prehovoriť. Chcem povedať svetovým lídrom: Prečo niečo neurobíte? Tieto deti, moje sestry, sú mimo školy. Nedostáva sa im vzdelania," povedala v rozhovore pre agentúru Associated Press (AP). Okrem nej si rovnaké ocenenie prevezme aj indický aktivista za práva detí Kailaš Satjárthí. Sedemnásťročná Malála sa stane vôbec najmladšou nositeľkou akejkoľvek Nobelovej ceny v histórii.

 

Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju následne previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. Európsky parlament jej minulý rok udelil prestížnu Sacharovovu cenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies