Maďarský súdny znalec: Je reálna šanca, že súd Varholíkovú-Rezešovú oslobodí!

NETKY.SK • 3 December 2013, 13:12 • 2 min
Maďarský súdny znalec: Je reálna šanca, že súd Varholíkovú-Rezešovú oslobodí!

BUDAPEŠŤ - Pri vynesení právoplatného rozsudku v kauze Evy Varholíkovej-Rezešovej, ktorá vlani na maďarskej diaľnici narazila do iného osobného auta, pričom zomreli štyria ľudia, bude rozhodujúci čas zmeny jazdného pruhu vozidla obetí.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v rozhovore pre dnešné vydanie maďarského denníka Bors dopravný právny expert István Tóth, podľa ktorého existuje reálna šanca, že Evu Varholíkovú-Rezešovú súd oslobodí. Podľa Tótha sa na prípad tragickej nehody totiž môže vzťahovať rozhodnutie maďarského najvyššieho súdu z roku 1998, v ktorom je uvedené, že pri nehode je v zásade potrebné vyjasniť, akú úlohu zohrali obete. Konštatoval, že očakávania verejnosti a odborníkov v otázke rozsudku sa v tejto kauze značne líšia.

Zo súdneho procesu na prvom stupni vyplýva, že vodič vozidla obetí pri zmene jazdného pruhu kvôli predbiehaniu nákladného auta nedodržal predpisy a tak vošiel do jazdnej dráhy auta Slovenky. Skutočnosť, že Rezešová prekročila povolenú rýchlosť o 27 percent a že bola v mierne podnapitom stave, bezpodmienečne nesúvisia so zapríčinením nehody, zdôraznil expert.

"Ak napríklad chodec vstúpi do jazdnej dráhy opitého vodiča, je potrebné zistiť, či sa tak stalo v rámci brzdnej dráhy auta, alebo mimo nej. V prvom prípade možno brať na zodpovednosť vodiča iba za jazdenie pod vplyvom alkoholu," spresnil Tóth. Pri vynesení právoplatného rozsudku na odvolacom súde bude rozhodujúcim momentom čas, v ktorom auto obetí zmenil jazdný pruh. "Ak to trvalo poldruha až dve sekundy, potom Slovenku nemožno stíhať. V prípade, že manéver predbiehania trval dlhšie, potom však Eva V. nesie za haváriu zodpovednosť, pretože jej mohla zabrániť," dodal István Tóth.

Rezešová, ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Slovenku Okresný súd v Gödöllö odsúdil 22. novembra na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom ostrahy za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na obdobie piatich rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Spod obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Prokurátor sa odvolal aj proti domácej väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies