Maďarsko sa dohodlo na podmienkach dodávok plynu z Ruska

NETKY.SK • 18 Február 2015, 14:05 • 2 min
Maďarsko sa dohodlo na podmienkach dodávok plynu z Ruska

BUDAPEŠŤ - Maďarsko bude v rámci dohody o budúcich dodávkach ruského plynu používať v priebehu najbližších štyroch až piatich rokov plyn, ktorý doteraz nevyužilo.

slovakia

left justify in out

Krajina sa teda vyhne platbe v sume 3 mld. eur za nevyužitý plyn po tom, ako súčasná dohoda medzi Moskvou a Budapešťou o dlhodobých dodávkach plynu vyprší tento rok. Vyhlásil to v stredu maďarský premiér Viktor Orbán. Rusko totiž uzatvára s odberateľmi dlhodobé kontrakty na dodávky plynu a požaduje, aby zaplatili dohodnuté množstvo tejto komodity, aj keď odobrali menej.

 

Cena 260 USD za tisíc kubických metrov plynu v dohode o dlhodobých dodávkach je "dobrá", uviedol Orbán pred novinármi. Dodal však, že Maďarsko sa bude snažiť zmeniť cenový vzorec, keďže technické podrobnosti dohody budú dokončené až v priebehu tohto roka. Orbán tiež poznamenal, že politická dohoda o dodávkach plynu, ku ktorej v utorok dospel s ruským prezidentom Vladimirom Putinom znamená, že Maďarsko zatiaľ nemá novú dlhodobú zmluvu s Ruskom po roku 2015. 

 

Utorková návšteva v Budapešti bola Putinovou prvou návštevou v krajine Európskej únie od júna 2014 a je reakciou na minuloročnú návštevu Orbána v Moskve, kde sa obe vlády dohodli na spolupráci v oblasti jadrovej energie. Orbán nezdieľa tvrdý postoj k Moskve za ruské angažovanie na východe Ukrajiny a na rozdiel od EÚ tvrdí, že Maďarsko sa nemôže odvrátiť od svojho najväčšieho dodávateľa energií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies