Maďarská vláda rozhodne, ktorý model zábrany postavia na srbských hraniciach

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 09:44 • 2 min
Maďarská vláda rozhodne, ktorý model zábrany postavia na srbských hraniciach

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda dnes rozhodne, ktorý zo štyroch testovaných modelov zábran bude postavený na maďarsko-srbských hraniciach. Dočasný plot by mal potlačiť ilegálnu vlnu migrácie na 175-kilometrovom úseku hraníc so Srbskom, odkiaľ prichádza drvivá väčšina migrantov.

slovakia

left justify in out

Denník Népszabadság v tejto súvislosti napísal, že nie je vylúčené, že zo štyroch modelov zábran, ktoré príslušníci maďarskej armády minulý týždeň vybudovali pri prihraničnej obci Mórahalom, vyberie kabinet na realizáciu dva. 

 

Náročnejšie a mohutnejšie zábrany by postavili na miesta, kde je tlak na ilegálne prekračovanie hraníc väčší, pričom by zohľadnili aj špecifiká miestneho terénu.

 

Do úvahy podľa novín prichádza plot z pletiva s betónovými stĺpmi kombinovaný s ostnatým drôtom, a v druhom prípade ostnatý drôt upevnený na stĺpoch z agátového dreva. Dočasné zábrany by malo stavať 900 príslušníkov maďarskej armády a podľa vlády by mali byť hotové do konca novembra.

 

Tlak prílivu migrantov do Maďarska stále stúpa. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie v Bruseli podľa komerčnej spravodajskej stanice InfoRádió povedal, že do konca roka počet migrantov prichádzajúcich do Maďarska môže dosiahnuť 200.000. Ako dodal, do dnešného rána v tomto roku ilegálne vstúpilo na územie Maďarska 86.500 ľudí, z nich 99 percent zo srbského územia.

 

"Tento tlak migračnej vlny nie je maďarskou otázkou - ide o európsku záležitosť, na ktorú treba nájsť okamžité riešenia na európskej úrovni," zdôraznil Szijjártó.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies