Viete, čo je to „TikToková myseľ“ a ako sa prejavuje?

NETKY.SK • 4 Apríl 2024, 10:07 • 2 min
Viete, čo je to „TikToková myseľ“ a ako sa prejavuje?

Odborníci z oblasti psychológie aj medicíny na to upozorňujú už dlhšie a bijú na poplach. Dnešné sociálne siete ovplyvňujú nielen názory, hodnotový svet a morálku detí a tínedžerov, ale majú priamy vplyv na štruktúru ich mozgu a celkové myslenie.

slovakia

left justify in out

Internet, hry, videá, čety… Vyrastajú nám generácie detí, závislých na nepretržite blikajúcom monitore, kde sa neustále niečo deje, mení, odkiaľ sa na nás valí množstvo zdrojov, názorov, ľudí, lákadiel. Zo začiatku bol hlavný problém najmä v tom, na č osa vlastne naše deti pozerajú, koho a čo sledujú, čo si berú za vzor.

Sú na internete ovplyvňovaní agresiou, cynizmom, nahotou a neviazanou sexualitou, propagáciou rôznych návykových látok, ale aj ďalšími negatívnými trendami spoločnosti. Už to samo o sebe je veľký problém.

No k nemu sa pridružuje aj ďalší, nemenej vážny, ktorí psychológovia a lekári po dlhšom sledovaní potvrzdujú ako hotový fakt.
Tým, že obsah na sociálnych sieťach sa neustále skracuje, moderné sú stále kratšie videá a  mladí už nie sú ochotní pozerať niečo, čo má viac ako 60 sekúnd, zrodil sa fenomén, nazývaný ako TikToková myseľ (alebo v angličtine aj tik-tokový mozog –TikTok brain).

Pravdu majú oba názvy, pretože takéto neustále sledovanie rôznych krátkych obsahov mení doslova aj fungovanie nášho mozgu, a tým veľmi výrazne ovplyvňuje našu myseľ.

Dnes sa na obrazovkách sociálnych sietí deje presne to, čo pre myseľ nie je zdravé. Sme bombardovaní kratučkými videami, bombastickými provokatívnymi odkazmi, vyhláseniami, vtipmi, v duchu – hlavne, aby to bolo výrazné, krikľavé, šokujúce a KRÁTKE!!!

Mozog sa sýti jedným takýmto odkazom za druhým, skáče z jedného videa na druhé, hlavne nech je zábava, vzrušenie, hlavne nech je jeho myseľ stále niečím zaměstnaná a „šrotuje“ ďalšie nové a nové impulzy…

Mozog potrebuje "len tak byť". 

Pre zdravý vývoj však mozog potrebuje presný opak.  Na to, aby sa správne vyvíjal, je dobré striedať mozgovú aktivitu s odpočinkom, nebyť stále napojení na nejaké externé zdroje, vedieť sa ponoriť aj do seba, do ticha, dopriať svojmu mozgu aj neriešiť nič, sledovať len tak prírodu, okolie…

Veď sa len porozhliadnite okolo seba v MHD. Koľko ľudí sa dokáže uvoľnene pozerať okolo seba, len tak sedieť a premýšľať nad práve prebiehajúcim dňom, alebo cez okno sledovať dianie na ulici?

Už aj to sme stratili – schopnosť len tak byť, len tak sedieť, len tak vnímať práve plynúce chvíle. A tak hlúčik detí na sídlisku vidíme posedávať a namiesto toho, aby sa rozprávali, všetci svorne uprene hľadia do svojich mobilov. V lepšom prípade sa natáčajú, aby mohli postnúť nejaké chytľavé video a dať tak vedieť svojim rovesníkom, ktorí niekde na druhom konci mesta budú to video sledovať – namiesto toho, aby sa rozprávali a trávili spolu zmysluplne čas…

Tento fenomén, keď nevieme vydržať viac ako pár minút nepozerať sa na display mobilu a neskontrolovať si sociálne siete sa nazýva Tik-Toková myseľ aj preto, že najmä TikTok sa vyznačuje stále kratšími a kratšími príspevkami. Takéto bleskové senzácie ešte viac oslabujú našu koncentráciu, pokoj, schopnost myslieť konštruktívne, tvorivo a hlavne aktívne, pretože neustále sledovanie sociálnych sietí je pasívne sýtenie nášho mozgu.

To, že dnešné deti a tínedžeri konzumujú denne desiatky 15-sekundových videí za sebou v rýchlom slede, bez hlbšieho ponoru, zastavenia sa, považujú aj doktori za negatívny jav.

Strácame schopnosť koncentrovať sa, tvoriť, komunikovať.

Vyrastá nám tak generácia detí, ktoré sa na nič nevedia sústrediť, dlhšie, sú unudené, strácajú trpezlivosť, výdrž, snahu samostatne a tvorivo myslieť. A nielen to, majú problémy so sústredením v škole, pri akejkoľvek práci či projekte, táto diagnóza sa prejavuje aj počas dlhodobej komunikácie, ktorej mladí a deti jednoducho nie sú schopní.

Sú dokonca odborníci, ktorí vyslovene hovoria, že tieto „nikdy sa nekončiace kúsky videí na TikToku, ale aj na iných platformách sociálnych médií konkrétne poškodzujú funkciu mozgu.

Okrem schopnosti sústredenia je tu aj ďalší problém – algoritmy týchto nových sociálnych médií využívajú vedomosti o tom, ako funguje náš mozog sú údajne úmyselne zostavované tak, aby sme sa neustále k „feedom“ na sociálnych sieťach vracali a nechávali sa bombardovať stále novými impulzmi. Aktivuje sa tak dopamín v našom mozgu a doslova sa vytvára závislosť na tiktokovom (či inom digitálnom) obsahu.

 Závislými sa môžu stať, samozrejme, aj dospelí, no oveľa viac to ohrozuje deti, ktorých mozog sa ešte len vyvíja.

A ako môžete vedieť, že vaše dieťa je náchylné, alebo už reálne trpí „TikTokovou mysľou“?

  • Nedokážu vydržať bez mobilu viac ako hodinu bez toho, aby ho nekontrolovali, podchvíľou musí kontrolovať čo nové na sociálnych sieťach, kto mu píše, čo nové vo virtuálnom svete…
  • Väčšina ich rozhovorov sa točí okolo toho, čo nové zasa videli na internete, kto tam čo zavesil, čo by tam mali zavesiť oni, …za hlavný zdroj informácií, ale vlastne aj realitu považujú to, čo sa deje na nete.
  • Sú stále slabší vo verbálnom prejave, otravujú či desia ich rozhovory, nevedia sa v komunikácii sústrediť.
  • Strácajú schopnost písemného prejavu, je pre nich mukou vyjadiť aj niečo jednoduché písomne, majú problém sústrediť sa na dlhší text, nehovoriac o knihách. Nevedia sledovať ani štandardne dlhý film.
  • Majú problémy v škole, hodina je pre nich mučivo dlhá, zdá sa im ťažké nesledovať počas vyučovania sociálne siete, nesústredia sa na učivo, je pre nich príliš nudné.
  • Strácajú záujem o bežné rodinné aktivity, výlety, rodinné návštevy, športové aktivity, návštevy kina, prechádzky… Všetko je pre nich pretrpený a premárnený čas, kým sa zasa budú môcť vrátiť k mobilu.

Ak u detí pozorujete tieto prejavy, je načase niečo s tým robiť. V prvom rade by ste vy sami mali ísť príkladom a ukázať im, že máte svoj mobil a sociálne siete pod kontrolou, venujete im iba nevyhnutný a zdravý čas.

Hovorte im o ich hodnote, dajte im pocítiť, že sú milované, prijaté, originálne, zdieľajte s nimi zdravé hodnoty a názory, aby toto všetko neočakávali vo svete internetu, aby rôzni influenceri neovplyvňovali ich názory, aby virtuálny svet neotriasol ich sebavedomím, či nepokrivil ich hodnoty nebezpečnými smermi.

Určite jednoduché pravidlá, koľko času maximálne je dovolené tráviť na sociálnych sieťach. Ak to podchytíte v mladšom veku, tým lepšie.

Vytvárajte už odmalička v domácnosti podnetné prostredie, pripravujte společné aktivity, zapájajte deti do krúžkov, aktivít, zdravých kolektívov, naučte ich športovať, zaujímať sa o umenie, knihy. Dobrý základ od detstva môže spraviť veľa dobrého.

Rozprávajte sa s nimi! Keď majú deti v rodičoch dobrých parťákov do rozhovorov, dôverníkov, ktorým sa môžu bezpečne zdôveriť, rodičov, s kterými je aj zábava a dá sa s nimi porozprávať o hocičom, o to menej dôvodov uchyľovať sa do virtuálneho sveta.

       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies