Maďarič verí, že stavebný ruch sa v sídle SNG začne na jar

NETKY.SK • 25 December 2013, 12:45 • 2 min
 Maďarič verí, že stavebný ruch sa v sídle SNG začne na jar

BRATISLAVA - Slovenská národná galéria sa po rekonštrukcii zaradí medzi stredne veľké moderné galérie.

slovakia

left justify in out

 Na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG) by mala byť ešte do konca tohto roka vyhlásená verejná súťaž, v rozhovore pre agentúru SITA to povedal minister kultúry Marek Maďarič. Verí, že v sídle SNG v Bratislave sa rozbehne stavebný ruch na jar budúceho roka. Tento rok vrcholia prípravy na viac ako desať rokov očakávanú rekonštrukciu a modernizáciu bratislavského sídla SNG.

"Nevyhnutným predpokladom bolo vybojovanie toho, že budeme mať prostriedky na to, aby sme v nasledujúcich, dúfam, že troch rokoch mohli financovať a aj ukončiť túto veľkú investičnú akciu. Ale bolo nevyhnutné aj zreálniť financie," podotkol Maďarič. Hodnota v súčasnosti najväčšej investičnej akcie v rezorte kultúry sa musela upraviť na úroveň súčasných cien. "Od okamihu, kedy bola súčasná projektová dokumentácia urobená, sa navýšili ceny," doplnil minister kultúry s tým, že cenu zvýšilo i to, že do projektu sa započítalo aj celé interiérové zariadenie. 

Vláda v októbri schválila, že rekonštrukcia sídla Slovenskej národnej galérie v Bratislave sa posunie na roky 2013 až 2016 a bude drahšia o vyše 4,6 milióna eur. Pôvodný zámer uskutočniť rekonštrukciu v rokoch 2007 až 2013 nebol dodržaný pre nástup hospodárskej krízy, ktorý pozastavil práce na projekte. Investičná akcia Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu SNG v Bratislave preto vyjde štát viac. Obstarávacia cena a dofinancovanie verejných prác sa zvýši na 32 960 000 eur bez DPH (39 552 000 eur s DPH) a celkovo ide o zvýšenie o 4 621 000 eur bez DPH. Zvýšenie obstarávacej ceny je tiež spôsobené zapracovaním interiérového vybavenia. Na cenu rekonštrukcie sídla SNG vplýva i zabudovanie špecificky upravených a zabezpečených depozitárov, ktoré budú slúžiť národnej galérii na trvalé odborné uloženie zbierok. Ministerstvo kultúry by malo peniaze na rekonštrukciu dostávať zo štátneho rozpočtu v rokoch 2014 až 2016. 

“Nebolo to ľahké v tejto situácii presadiť, ale je to kľúčová investícia nielen pre rezort kultúry, ale pre kultúru ako takú,doplnil pre SITA Marek Maďarič. Uvedomuje si, že takéto veľké investičné akcie určite pritiahnu mnohých záujemcov. Zákon o verejnom obstarávaní je dosť zložitý a ťažko predpokladať vopred, či nebudú počas obstarávania námietky. “Dúfam, že sa dostaneme do stavu, kedy budú môcť byť na jar začaté práce,“ dodal šéf rezortu kultúry. 

Galéria počas roka postupne uvoľnila priestory na dunajskom nábreží. Zbierky a administratíva sa presunuli do Hurbanových kasární na rohu ulíc Mickiewiczova a Mariánska v bratislavskom Starom Meste. Kasárne ministerstvo kultúry poskytlo galérii ako alternatívu počas rekonštrukcie. SNG má rekonštrukciou získať 1 800 metrov štvorcových pre depozitáre a 5 385 metrov štvorcových výstavnej plochy. Zaradí sa tak medzi stredne veľké moderné galérie. 

Medzi ďalšie investičné akcie MK SR patrí dokončenie rekonštrukcie Štátnej opery v Banskej Bystrici. Ministerstvo v roku 2013 získalo prostriedky na projektovanie 2. etapy rekonštrukcie. Počas 1. etapy sa odstránil havarijný stav bystrickej opernej scény. Podstatné investičné akcie sa v roku 2013 diali v Košiciach, ktoré boli Európskym hlavným mestom kultúry. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies