Maďarič: Posudok k rekonštrukcii SNG by mal byť k dispozícii tento mesiac

NETKY.SK • 11 Október 2015, 09:34 • 2 min
Maďarič: Posudok k rekonštrukcii SNG by mal byť k dispozícii tento mesiac

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) by malo mať tento mesiac k dispozícii súdnoznalecký posudok k adekvátnosti ceny rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie (SNG). TASR to potvrdil šéf rezortu Marek Maďarič.

slovakia

left justify in out

Od jeho výsledku bude závisieť, či minister predloží na rokovanie vlády nový materiál o renovácii SNG. Cena však pravdepodobne presiahne tú, ktorú schválila vláda v októbri 2013. Vtedy išlo o 39,552 milióna eur s DPH.

 

V budúcoročnom rozpočte MK sa však položka na obnovu galérie nenachádza. Na kapitálové výdavky sa počíta s 6,3 miliónmi eur. Z toho sa 3 milióny eur použijú na účelové investičné projekty RTVS a zvyšok na pokračovanie rekonštrukcie Múzea holokaustu v Seredi a udržateľnosť projektov. Zámer rekonštruovať SNG však naďalej trvá.

Ako priblížil Maďarič, minister financií Peter Kažimír svojich kolegov ubezpečil, že je pripravený do marca, kedy budú parlamentné voľby, reagovať na mimoriadne okolnosti a potreby. Ak by nový návrh s vyššou obstarávacou cenou rekonštrukcie galérie prešiel vo vláde, tak by sa na jej rozbehnutie podľa Maďariča peniaze našli. "Je prísľub, že pokiaľ sa spustí rekonštrukcia, tak ju štát bude financovať," dodal.

 

MK požiadalo dvoch súdnych znalcov o zhodnotenie adekvátnosti ceny rekonštrukcie SNG. V elektronickej aukcii, ktorou sa vlani v decembri zavŕšilo predmetné verejné obstarávanie, totiž najnižšia cena prevýšila tú, ktorú schválila vláda. Na aukcii sa zúčastnilo združenie firiem Galerie Bratislava (PSJ, Jihlava a PSJ Hydrotranzit) a skupina dodávateľov Hornex a ZIPP Bratislava. Najnižšiu cenu 45,6 milióna eur s DPH ponúkla skupina dodávateľov Hornex a ZIPP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies