Maďarič: Financovanie kultúry sa nenaplnilo celkom podľa mojich predstáv

NETKY.SK • 11 Január 2016, 12:03 • 2 min
Maďarič: Financovanie kultúry sa nenaplnilo celkom podľa mojich predstáv

BRATISLAVA - Rezort kultúry sa za štyri roky posunul v rámci možností k lepšiemu.

slovakia

left justify in out

"Dalo by sa povedať, že sme programové vyhlásenie splnili takmer na 100 percent," uviedol v rozhovore pre TASR minister kultúry Marek Maďarič s tým, že jediným predsavzatím, ktoré sa nenaplnilo podľa jeho predstáv, bolo financovanie.

 

Poukázal na to, že sa síce podarilo zriadiť Fond na podporu umenia, takže do neštátnej kultúry bude tento rok prúdiť viac financií a celkový rozpočet ministerstva prvýkrát prekročí 200 miliónov eur, podľa neho však kultúra potrebuje markantnejší nárast prostriedkov.

 

"V budúcom období by sa malo predovšetkým veľkorysejšie prispievať do obnovy pamiatok," podotkol. Spokojnosť vyjadril s tým, že sa rozhodujúce akty týkajúce sa oblasti kultúry robili v aktuálnom vládnom období v spolupráci s kultúrnou obcou. "Samotné programové vyhlásenie, množstvo zákonov a koncepčných materiálov vzniklo participálnym spôsobom. Vrcholným kolektívnym orgánom bola Rada vlády SR pre kultúru. Bolo veľmi dôležité, že vznikla. Dôsledkom toho väčšina vecí, ktoré som presadil aj cez parlament, malo širšiu než len vládnu podporu," priblížil Maďarič.

 

Z legislatívnej oblasti vyzdvihol autorský zákon, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára tohto roka, ako aj stratégiu rozvoja kultúry do roku 2020 a jej akčný plán. "Týmto na ministerstve existuje cestovná mapa, v ktorej sa dá pokračovať. A keďže vznikla v dialógu s kultúrnou obcou, tak nie je politicky zafarbená," ozrejmil. Pripomenul tiež vznik Kunsthalle. V januári sa otvorí múzeum holokaustu v Seredi a vzniká tiež múzeum dizajnu. V rámci digitalizácie kultúrneho dedičstva, do ktorej z európskych zdrojov išlo viac ako 100 miliónov eur, vzniklo sedem digitalizačných pracovísk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies