Medzi Moskvou a Kyjevom sa stupňuje napätie, Rusko rozmiestňuje vojská okolo hraníc s Ukrajinou

NETKY.SK • 3 Apríl 2021, 12:04 • 2 min
Medzi Moskvou a Kyjevom sa stupňuje napätie, Rusko rozmiestňuje vojská okolo hraníc s Ukrajinou

KYJEV - Rozmiestňovanie ruských vojsk poblíž ukrajinského územia znepokojuje Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO).

slovakia

left justify in out

Moskva zároveň vyslala smerom k NATO varovný signál pred poskytnutím akejkoľvek vojenskej pomoci Ukrajine. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ak by NATO podala Ukrajine „pomocnú ruku“, Rusko prijme „ďalšie opatrenia“. Okrem toho obvinil ukrajinské sily s organizovania „provokácií“ na východe Ukrajiny, kde sa krehké prímerie porušuje prakticky denne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, ktorému v piatkovom telefonáte vyslovil podporu aj americký prezident Joe Biden, poznamenal, že „vojenské cvičenia a možné provokácie pozdĺž hranice sú tradičné ruské hry“.

 

Nadviazal naňho minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý pre BBC povedal, že ruská armáda sa zhromažďuje na troch miestach - na severnej hranici medzi Ukrajinou a Ruskom, pozdĺž východnej hranice a „tiež na nelegálne okupovanom Kryme“.

Kuleba zároveň zdôraznil, že Ukrajina sa neusiluje o žiadnu eskaláciu napätia. „Nepotrebujeme vojnu,“ podotkol. Podľa ukrajinskej strany sa pozdĺž východnej hranice s Ruskom a na Kryme nachádza asi 20 až 25-tisíc vojakov. Ruskí predstavitelia to dosiaľ nepotvrdili ani neposkytli žiadne presné čísla.

Podľa Peskova by pohyb ruskej armády nemal nikoho znepokojovať a pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu. „Ruská federácia presúva svoje ozbrojené sily na svojom území podľa vlastného uváženia,“ dodal hovorca Kremľa.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona