Maďari majú nového podpredseda parlamentu: Je ním bývalý skinhead!

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 10:35 • 2 min
Maďari majú nového podpredseda parlamentu: Je ním bývalý skinhead!

BUDAPEŠŤ - Predseda skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Hannes Swoboda ostro kritizoval maďarskú vládnucu stranu Fidesz za to, že jej poslanci na utorňajšej ustanovujúcej schôdzi parlamentu podporili kandidatúru Tamása Sneidera z ultrapravicovej strany Jobbik na post jeho podpredsedu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI sa vo vyhlásení S&D uvádza, že "drvivá väčšina pravice" s výnimkou štyroch poslancov Fideszu hlasovala za Sneidera. Swoboda v dokumente, v ktorom európski socialisti označili Sneidera za neonacistu, podotkol, že maďarskému parlamentu bude môcť odteraz predsedať politik, ktorý bez ľútosti napáda menšiny.

 

Predseda Jobbiku Gábor Vona oznámil Sneiderovu nomináciu na post podpredsedu zákonodarného zboru 24. apríla. Sneider bol začiatkom 90. rokov šéfom jedného z hnutí skinhedov, ktorého podľa bývalého socialistického podpredsedu parlamentu Istvána Ujhelyiho obvinili po tom, čo napadol Róma. "Bude to hanba celej krajiny, ak sa podpredsedom parlamentu stane človek s fašistickou minulosťou," reagoval vtedy Ujhelyi.

 

Za Sneidera hlasovalo v utorok 150 poslancov, 35 bolo proti a piati sa zdržali hlasovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies