Macron si v Nice uctil prvé výročie teroristického útoku

NETKY.SK • 15 Júl 2017, 07:50 • 2 min
Macron si v Nice uctil prvé výročie teroristického útoku

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval v piatok do prímorského mesta Nice na spomienkové podujatie pri príležitosti prvého výročia krvavého teroristického útoku, ktorý si vyžiadal 86 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Macron pozdravil obyvateľov, s činiteľmi si na ústrednom námestí Place Masséna, nachádzajúcom sa neďaleko miesta útoku, vypočul štátnu hymnu a predniesol prejav. Na programe mal i súkromné stretnutie s rodinami niekoľkých obetí.

 

Za sprísnených bezpečnostných podmienok Macron vyznamenal členov polície a civilistov, ktorí sa v deň útoku zachovali hrdinsky. Boli medzi nimi policajti Gaetan Roy a Magali Cottonová, ktorí útočníka prenasledovali a zneškodnili.

 

Občania z približne 12.000 modrých, bielych a červených dlaždíc na prímorskej promenáde vyskladali francúzsky národný slogan Sloboda, rovnosť, bratstvo, informuje agentúra DPA.

 

Teroristický útok sa odohral večer 14. júla 2016 na pobrežnej pešej zóne Promenade des Anglais v Nice, keď 31-ročný Tunisan žijúci vo Francúzsku Mohamed Lahouaiej-Bouhlel vrazil nákladným vozidlom Renault Midlum do davu ľudí, ktorí sa tam zhromaždili za účelom sledovania slávnostného ohňostroja.

 

K zodpovednosti za útok sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS), hoci vyšetrovatelia nenašli rozhodujúci dôkaz o prepojení tejto organizácie na páchateľa. Útok v Nice bol jedným zo série teroristických činov spáchaných moslimskými fanatikmi, ktoré si vo Francúzsku vyžiadali od začiatku roku 2015 viac než 250 životov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies