Prvá bilancia druhého kola celoplošného testovania je zatiaľ veľmi priaznivá, antigénové testy odhalili viac ako 3,5 tisíca infikovaných

NETKY.SK • 7 November 2020, 16:50 • 2 min
Prvá bilancia druhého kola celoplošného testovania je zatiaľ veľmi priaznivá, antigénové testy odhalili viac ako 3,5 tisíca infikovaných

SKALICA – V sobotu do 12:00 hodiny vykonali zdravotníci na odberných miestach 553 377 testov na prítomnosť ochorenia COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Antigénové testy potvrdili pozitívny výsledok celkovo 3677 občanom. Pozitívnych tak bolo 0,66 percenta z celkového počtu testovaných.

 

Otvorili takmer 100% odberových miest 

Šéf rezortu obrany potvrdil, že ráno sa podarilo otvoriť takmer sto percent všetkých plánovaných odberných miest. Aktuálne funguje 2736 miest, kam sa môžu prísť ľudia pretestovať antigénovým testom.

 

img

 

Z tohto počtu je otvorených 22 odberových miest v tzv. zelených okresoch. Naď informoval, že momentálne je v teréne nasadených takmer 21 tisíc ľudí.

 

„Funguje to veľmi dobre. Máme veľmi dobrý pocit z toho, ako to dnes prebieha. S výnimkou niektorých odberných miest, v tzv. zelených okresoch, kde sú dobrovoľne vytvorené odberné miesta. Okrem Bratislavy neevidujeme pretlak ľudí,“ informoval Naď. Dodal, že ľudia sa môžu ísť kľudne nechať pretestovať aj do rizikových regiónov, kde je čakacia doba na výter oveľa nižšia.

 

 

Druhé kolo poznačili dva incidenty

Minister obrany informoval aj o dvoch incidentoch na odberných miestach. V dopoludňajších hodinách žiaľ došlo k tragickému úmrtiu 68-ročného muža, ktorý zomrel na infarkt, keď stál v rade pred odberovým miestom.

 

Druhý incident sa stal v zelenom okrese v Rimavskej Sobote, kde lekár vykonávajúci stery nafúkal takmer dve promile. Na podguráženého lekára upozornil príslušník ozbrojených síl, ktorý o jeho zvláštnom správaní informoval policajtov. Po dychovej skúške sa preukázalo, že mal 1,88 promile alkoholu v krvi.

 

img

 

„Okamžite bol stiahnutý z odberného tímu a do 35 minút opustil odberové miesto, ktorého nahradil iný zdravotník a testovanie pokračovalo ďalej,“ priblížil Naď. Dodal, že za výber zdravotníckeho personálu v zelených okresoch zodpovedá samospráva,

 

Súvisiaci článok: Slovensko pravdepodobne čaká ďalšie celoplošné testovanie alebo lockdown, pripustil Matovič

 

Podarilo sa spaliť šírenie nákazy

Tlačového brífingu sa tiež zúčastnil aj premiér Igor Matovič, ktorý uviedol, že pred dvoma týždňami si pilotným testovaním začalo Slovensko raziť svoju vlastnú cestu v boji proti pandémii. Dodal, že v porovnaní s vývojom v rozvinutých krajinách sa u nás podarilo dramaticky spomaliť počet infikovaných.

 

img

 

„Oproti minulému týždňu ideme dokonca do mínusu. Sme súčasťou veľkého kroku pre Slovensko a veľkého kroku aj pre celú Európu, lebo každému sa zíde odpoveď, či existuje aj iná cesta ako je tvrdý lockdown, ako poslať domov milióny ľudí domov bez práce na niekoľko týždňov.  kedy na niekoľko týždňov pošlú ľudí domov,“ povedal Matovič s tým, že sa poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na zorganizovaní druhého kola celoštátneho testovania.

 

Prečítajte si tiež: Tragédia na odbernom mieste! Muž zomrel, keď čakal na pretestovanie, inde zas úradoval opitý lekár



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies