AKTUALIZOVANÉ: Tornádo na Morave má už päť obetí. Babiš žiada Brusel o pomoc!

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 09:36 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Tornádo na Morave má už päť obetí. Babiš žiada Brusel o pomoc!

MORAVA - Až východ slnka v plnom rozsahu obnažil obrovské škody, ktoré počas včerajšieho večera napáchalo tornádo v juhomoravskom kraji. Záchranné zložky zatiaľ potvrdili tri obete vyčíňania počasia.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 25. júna 13:20

 

Najhoršiu situáciu evidujú v obciach HruškyMoravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Ako potvrdili záchranné zložky, ktoré na miestach zasahujú, tornádo si vyžiadalo už päť ľudských obetí

Česko mobilizuje pomoc pre južnú Moravu. „Požiadal som predsedu Európskej rady Charlesa Michela a predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o pomoc zo špeciálnych fondov Európskej únie pre postihnuté obce na južnej Morave,“ oznámil Babiš na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

 

Polícia ČR občanov vyzvala, aby za žiadnych okolností nevstupovali do svojich domov. Hrozí totiž, že sa pre narušenú statiku zrútia. Spolu so statikmi zisťujú stav poškodených budov. Nehnuteľnosti, ktoré sú označené žltou páskou sú životu nebezpečné

Hasiči pátrajú po preživších

Hasiči na Moravu vyslali viac ako sto jednotiek, ktorými pomáha aj armáda. Nápomocná aj ťažká technika či kynológovia pátrajúci po ľuďoch, ktorí by sa ešte mohli prípadne nachádzať pod sutinou popadaných domov.

 

 

České média hovoria doslova o apokalypse. Zo záberov je vidno, že mnohé domy prišli o strechy, z niektorých ostala ledva polovica, na uliciach sú pováľané stromy, autá množstvo stavebného materiálu. Hasiči aktuálne mapujú situáciu, aby zistili čo sa konkrétne kde stalo a vedeli vytvoriť plán ďalších činností

 

Úrady potvrdili tri obete, číslo nemusí byť konečné

Ako píše portál idnes.cz, stovky ľudí bolo zranených a potrebovali zdravotnú starostlivosť. V okolitých nemocniciach mali počas noci plné ruky práce. Tesne po tornáde začali do nich prúdiť ranení, ktorých neprivážali iba sanitky, ale aj ich rodinný príslušníci.

 

Riaditeľ Nemocnice v Hodoníne Antonín Tesařík pre televíziu ČT24 uviedol, že bilancia vyzerala oveľa horšie. Zdravotníci a lekári ošetrili až 83 zranených, až 45 z nich muselo byť hospitalizovaných

 

img

 

Doplnil, že medzi zranenými sú aj tri deti. Tie našťastie utrpeli len ľahšie zranenia. Evidujú tiež jednu osobu, ktorá svojim zraneniam podľahla. Hovorkyňa juhomoravských záchranárov Michaela Bothová ráno potvrdila, že počet obetí vzrástol na tri. 

 

Zasadol krízový štáb

Juhomoravský hejtman Jan Grolich ráno povedal, že v Podivíně zasadá krízový štáb. „Zničené a poškodené sú tisíce domov. Prosím, nejazdite do zasiahnutých oblastí. Záchranári potrebujú v tomto momente kľud na prácu. Vaša pomoc bude potrebná v nasledujúcich dňoch,“ požiadal verejnosť Grolich. Kraj aktuálne hľadá miesta pre občanov, ktorí sa ocitli na ulici. Na miesto boli povolaní aj psychológovia.

 

Na Moravu už dorazil vicepremiér a minister vnútra Ján Hamáček a ministerka Alena Schillerová. Tá ešte počas noci avizovala, že ľudia zasiahnutí touto ničou smršťou, dostanú okamžite vyplatnú mimoriadnu finančnú pomoc vo výške 58-tisíc českých korún (takmer 2300 eur). Vláda zároveň uvoľní 10-miliónov Čk v rámci rýchlej pomoci.

 

 

„Som v spojení s kolegami z vlády a informovala som hejtmana Juhomoravského kraja, že navrhnem posilniť krízové položky, kde je 10-miliónov. Teraz je vyčerpaný pre pandémiu, navrhnem ale jeho posilnenie. Kraj by mal mať peniaze na nevyhnutné veci, ako je napríklad ubytovanie alebo iné zásoby, ako sa postarať o ľudí,“ povedala Schillerová. 

 

Na miesto vyrazili aj slovenskí záchranári

Hamáček sa na mieste poďakoval všetkým záchranných zložkám zo Slovenska a Rakúska, ktoré prišli na Moravu pomôcť. Uviedol, že prioritou je zriadiť integrovaný záchranný systém a čo najskôr prehľadať zrútené domy s cieľom vylúčiť, že sa v nich už nikto nenachádza.

 

Keď skončia záchranné práce, začne sa fáza rekonštrukcie. Doplnil, že mnohé domy budú musieť byť úplne zbúrané a vystavané nanovo. 

 

 

V oblasti je vyhlásený stav núdzovej pohotovosti, čo výrazne uľahčí prácu v zasiahnutých obciach. „Ideme do boja, ktorý nebude jednoduchý, ale dlhodobý. Zároveň to bude aj o psychickej odolnosti. Pre poškodených máme pripravené evakuačné miesto, kde ich môžeme ubytovať aj tu v okolí. Krátkodobé riešenia určite nájdeme. Ak zistíte, že váš dom nestojí, tak to môže zlomiť, bude to hlavne o psychike. Najviac nás ale teraz trápi výpadok elektrickej energie. Plyn je vypnutý a voda funguje. Najviac zo všetkého teraz potrebujeme elektrinu,“ skonštatoval starosta obce Lužice. 

 

Bez dodávok elektrickej energie sa ocitlo viac ako 75-tisíc odberných miest. V okolí Hodonína, Břeclavi a Vyškova ostalo bez elektriny vyše 45-tisíc odberateľov.

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Českom sa prehnalo tornádo! Bolo lokalizované len kúsok od slovenských hraníc!

 

Krúpy vo veľkosti tenisovej loptičky

Búrka s krúpami o veľkosti tenisových loptičiek a s tornádom ničila všetko čo jej prišlo do cesty. Najviac je zasiahnutá oblasť Břeclavska a Hodonínska. Mnohí ľudia tak prišli nie len o strechu nad hlavou, ale aj o svoj všetok majetok. Škody zatiaľ nie sú vyčíslené. 

 

img

 

Dobrou správou je, že na situáciu reagovali aj poisťovne. Tie prisľúbili okamžité vyplatenie záloh poškodeným klientom. V snahe vybaviť ich žiadosti v čo najkratšom čase, posilnili tímy likvidátorov škôd a vytvorili špeciálne krízové štáby. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies