Macedónske prostitútky chcú uznanie, holandské zas dôchodky

NETKY.SK • 18 December 2013, 14:21 • 2 min
Macedónske prostitútky chcú uznanie, holandské zas dôchodky

SKOPJE - Kým v balkánskej krajine prostitúcia oficiálne neexistuje, v západoeurópskej krajine je legálna od roku 2000

slovakia

left justify in out

Desiatky prostitútok vyšli v utorok do ulíc macedónskej metropoly Skopje, kam prišli vyjadriť nespokojnosť so svojím pretrvávajúcim postavením mimo zákona. Podľa približne stovky prítomných žien nesúcich červené dáždniky ako symbolu hnutia za práva sexuálnych pracovníkov sú na základe tohto stavu denne porušované ich práva. Zločiny totiž nemôžu nahlásiť polícii. Žiadajú preto "úctu a lepšie podmienky" pre výkon svojej práce vrátane zdravotného a sociálneho poistenia. Prvá demonštrácia svojho druhu v konzervatívnej balkánskej krajine bola tichá a obišla sa bez násilia. Snaha o dekriminalizáciu prostitúcie v Macedónsku však zlyhala pred viac ako desiatimi rokmi, keď parlament odmietol prijať zákon o uznaní existencie povolania sexu za peniaze.

Lepšieho zaobchádzania v rámci spoločnosti sa domáhajú aj ich holandské kolegyne. Podľa utorňajších vyjadrení ich právneho zástupcu by sexuálne pracovníčky mali mať nárok na rovnaký dôchodok ako profesionálni futbalisti. Poukazujú pritom na rovnako obmedzený čas na výkon svojej profesie a podávanie obdobne fyzicky náročných výkonov, ktoré nemôžu produkovať celý svoj život. Futbalisti po ukončení kariéry pritom berú v Holandsku podľa agentúry AFP dôchodok až do výšky 5000 eur. Prostitúcia je pritom v krajine legálna od roku 2000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies