Lyon získal cenu Access City 2018 za ústretovosť voči zdravotne postihnutým

NETKY.SK • 5 December 2017, 14:17 • 2 min
Lyon získal cenu Access City 2018 za ústretovosť voči zdravotne postihnutým

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že pri príležitosti Európskeho dňa ľudí so zdravotným postihnutím (3.12.) vyhlásila francúzske mesto Lyon za víťaza ceny Access City na rok 2018. Mesto bolo odmenené za svoju inkluzívnu a univerzálnu prístupnosť.

slovakia

left justify in out

Eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová pri odovzdávaní ceny uviedla, že exekutíva EÚ urobila zo sociálneho začlenenia prioritu svojho politického programu. "Lepšie sprístupnenie našich miest a spoločnosti ľuďom so zdravotným postihnutím je nevyhnutnosťou. Ďakujem Lyonu i ďalším mestám, ktoré sa do tejto súťaže zapojili, za ich úsilie na ceste k tomuto cieľu. Dúfam, že úspechy týchto miest budú inšpiráciou pre mnohé ďalšie mestá, ale aj všetky regionálne a štátne správy," uviedla komisárka.

 

Lyon získal hlavnú cenu aj preto, že sú pre osoby so zdravotným postihnutím sú stopercentne prístupné všetky mestské autobusy a rovnako je zabezpečený pre všetkých aj prístup ku kultúre, keďže knižnice sú vybavené zariadeniami ako čítacie stroje, čítačky audiokníh alebo zväčšovacie obrazovky. Mesto pre ľudí so zdravotným postihnutím vyvinulo digitálne nástroje a z hľadiska integrácie pracovníkov tam osoby so zdravotným postihnutím predstavujú 7,8 percenta zamestnancov verejnej správy. Zákonné minimum podľa francúzskej legislatívy vyžaduje šesťpercentné zastúpenie.

 

Druhou a treťou priečkou eurokomisia vyznamenala Ľubľanu a Luxemburg. Ľubľana integrovala otázku prístupnosti do svojej celkovej politiky a zriadila osobitný poradný výbor pre seniorov i ľudí so zdravotným postihnutím, takže sú priamo zapojení do mestskej tvorby politiky. Luxemburg vynaložil veľké úsilie na osvetu obyvateľov s cieľom odbúrať stigmy spojené so zdravotnými postihnutiami a vytvoriť inkluzívne mesto, kde sa každý cíti pohodlne.

 

Osobitné uznanie sa dostalo dánskemu mestu Viborg za jeho harmonické spojenie historického dedičstva a pahorkatého reliéfu s infraštruktúrou prístupnosti. Cena Access City, ktorú udeľuje EK spolu s Európskym fórom zdravotného postihnutia, je jedným z opatrení stratégie EÚ pre oblasť zdravotného postihnutia na roky 2010-20. Cieľom tohto ocenenia je bezbariérová Európa pre ľudí so zdravotným postihnutím. Oceňujú sa ním mestá s viac než 50.000 obyvateľmi, ktoré idú príkladom v prekonávaní bariér. Cena sa udeľuje mestu, ktoré jasne a udržateľne zlepšilo prístupnosť základných prvkov mestského života a má konkrétne plány na ďalšie zlepšenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies