Lučenec otvorí expozíciu v bývalej hasičskej zbrojnici pre verejnosť

NETKY.SK • 28 September 2023, 08:30 • 2 min
Lučenec otvorí expozíciu v bývalej hasičskej zbrojnici pre verejnosť

LUČENEC - Mestské múzeum Lučenec dokončilo práce na novej expozícii v priestoroch bývalej hasičskej zbrojnice, ktorej súčasťou sú interaktívne prvky i veľkorozmerná maketa mesta z roku 1907. Verejnosti priestory sprístupnia počas podujatia s názvom Prechádzka Lučencom, ktoré sa uskutoční v piatok (29. 9.). Pre agentúru TASR to uviedla vedúca múzea Andrea Moravčíková.

slovakia

left justify in out

Slávnostné otvorenie novej stálej expozície sa uskutoční v piatok o 17.00 h, dátum je pritom symbolický nielen pre múzeum, ale aj budovu historickej radnice. "Keď postavili radnicu, ktorej súčasťou bola aj hasičská zbrojnica, kde sa tento projekt realizoval, slávnostne ju odovzdali v roku 1894 práve 29. septembra," vysvetlila Moravčíková. Na 123. výročie tejto udalosti bolo v roku 2017 pre verejnosť v obnovenej radnici slávnostne otvorené i samotné múzeum.

 

Hlavným prvkom novej expozície v hasičskej zbrojnici je maketa Lučenca z roku 1907 s plochou približne 16 metrov štvorcových prezentujúca historickú podobu mesta v mierke 1:100. Súčasťou expozície je i viacero interaktívnych prvkov či časová os s 2D a 3D animáciami, ktorá návštevníkom priblíži najvýznamnejšie udalosti z histórie Lučenca.

"Expozíciu sme rozšírili aj o časť, ktorá je venovaná prvému profesionálnemu architektovi mesta Lučenec, funkcionalistickému architektovi Oskarovi Winklerovi," priblížila vedúca múzea. Ako dodala, v hasičskej zbrojnici sa verejnosť dozvie viac aj o erbe mesta, na ktorom je vyobrazený pelikán s mláďatami. Ďalšia časť zas prezentuje etniká a národnosti žijúce v Lučenci a približuje históriu Maďarov, Bulharov či Rómov na území mesta.

 

Na vytvorenie novej modernej expozície získala Rozpočtová organizácia LUKUS, pod ktorú Mestské múzeum Lučenec patrí, regionálny príspevok z výzvy pre najmenej rozvinuté okresy vo výške približne 170.000 eur. Priestory hasičskej zbrojnice budú návštevníkom prístupné za jednotné vstupné v rovnakých časoch ako expozície múzea v historickej radnici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Lukáš Mužla
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies