Londýnske metro si pripomenulo 150. výročie uvedenia do prevádzky

NETKY.SK • 11 Január 2013, 08:07 • 2 min
Londýnske metro si pripomenulo 150. výročie uvedenia do prevádzky

Londýnske metro si pripomenulo 150. výročie uvedenia do prevádzky - Zaujímavosti Londýnske metro si včera pripomenulo 150.

slovakia

left justify in out

img

Londýnske metro si včera pripomenulo 150. výročie svojho uvedenia do prevádzky ako vôbec prvého systému podzemnej dráhy na svete. Informovala o tom agentúra DPA.

Na 11 trasách metra, ktoré v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou za 16 miliárd libier, fungoval bežný režim.

Starosta britskej metropoly Boris Johnson, ktorý dochádza do práce bicyklom, označil londýnske metro za "nepochybne najlepší a najznámejší systém podzemnej dopravy na svete".

"Príchod metra bol skutočne revolučný. Dodnes ho obdivuje celý svet,"konštatoval Johnson na margo dopravného systému, ktorý každý deň prepraví štyri milióny cestujúcich.

Prvú jazdu medzi stanicami Paddington a Farringdon na trase Metropiltan uskutočnila súprava poháňaná parnou lokomotívou 10. januára 1863. V súčasnosti má sieť londýnskeho metra dovedna 402 kilometrov. Druhú najdlhšiu sieť podzemnej dráhy majú v čínskom Šanghaji.

Hoci v čase otvorenia metra prestížne noviny Times označili podzemné cestovanie za "útok voči zdravému rozumu", Londýnčania si metro veľmi rýchlo obľúbili, čo viedlo k jeho rýchlemu rozširovaniu.

Počas druhej svetovej vojny sa podzemné tunely využívali aj ako kryty pri nemeckých náletoch. Vláda v tom čase dokonca v podzemných staniciach rokovala a rozhodla o ukrývaní vzácnych umeleckých diel.

V nasledujúcich desaťročiach metro zasiahli dve tragédie. Pri prvej z nich v roku 1987 zahynulo 31 ľudí, keď na stanici King's Cross začali horieť drevené eskalátory. Pri koordinovaných teroristických útokoch na londýnsky dopravný systém prišlo 7. júla 2005 o život 52 ľudí a najmenej 700 utrpelo zranenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies