Trebišovskí poľovníci musia dodržiavať mimoriadne opatrenia kvôli africkému moru

NETKY.SK • 19 August 2019, 09:44 • 2 min
Trebišovskí poľovníci musia dodržiavať mimoriadne opatrenia kvôli africkému moru

BRATISLAVA - Poľovníci, ktorí sa pohybujú vo vybraných poľovných revíroch v okrese Trebišov, musia dodržiavať prísne opatrenia.

slovakia

left justify in out

Medzi predmetné opatrenia patrí napríklad aktívne vyhľadávanie tiel uhynutých diviakov, usmrtenie všetkých diviakov vo zvernici či zákaz lovu diviačej zveri.

 

img

Cieľom dvadsiatky opatrení je zamedziť šíreniu nákazy. Zakázané je vykonávania všetkých poľovníckych činností, ktoré by mohli viesť k vyrušovaniu diviačej zveri a následnej migrácii. Poľovnícky pes musí byť vedený na remeni. Ďalej sú to rôzne pravidlá v rámci sanácie uhynutej diviačej zveri a pri odberoch vzoriek. Za dodanie vzoriek je stanovená finančná úhrada vo výške 50 eur z každého nájdeného uhynutého diviaka, vrátane diviakov nájdených na nepoľovných pozemkoch.

 

img


Agrorezort v závere minulého týždňa informoval o ďalších prípadoch afrického moru ošípaných. Na území Trebišovského okresu sa mor rozšíril o ďalšie prípady v chove domácich ošípaných a o ďalší prípad diviaka. Doteraz tak boli nájdené dva nakazené diviaky. Druhý pozitívny diviak bol nájdený uhynutý v poľovnom revíri PS BAMARA Brehov, KU Cejkov. Nájdený diviak bol v oblasti, kde boli potvrdené prípady v záhumienkových chovoch ošípaných. V prípade domácich ošípaných našli spolu desať ohnísk.

Africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá choroba ošípaných a diviakov. Vírus sa šíri priamym aj nepriamym kontaktom a je rezistentný aj pri vysokom rozsahu teplôt a mimoriadne odolný. Úmrtnosť dosahuje 90 až 95 percent. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat. Regenerácia diviačej populácie po zasiahnutí vírusom afrického moru ošípaných trvá minimálne 15 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies