LM: Benfica uspela v Petrohrade, po 4 rokoch je vo štvrťfinále

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 08:44 • 2 min
LM: Benfica uspela v Petrohrade, po 4 rokoch je vo štvrťfinále

PETROHRAD - Portugalský futbalový klub Benfica Lisabon sa prvýkrát za ostatné štyri roky predstaví medzi ôsmimi najlepšími tímami starého kontinentu. Rozhodla o tom stredajšia odveta osemfinále Ligy majstrov 2015/2016 na trávniku Zenitu Petrohrad, v ktorom Lisabončania nadviazali na úspech v prvom zápase v Portugalsku (1:0) a zvíťazili 2:1.

slovakia

left justify in out

Po bezgólovom a vyrovnanom prvom polčase sa v 69. min presadil Hulk, ktorému presný zásah pripravil Jurij Žirkov. V 81. min mal veľkú šancu zvýšiť náskok Zenitu Arťom Dziuba, preštrikoval sa cez troch obrancov, ale zakončil iba do hosťujúceho brankára Edersona. Päť minút pred koncom riadneho hracieho času vytlačil petrohradský gólman Jurij Lodygin ďalekonosnú strelu Raúla Jiméneza iba na brvno a dobiehajúci Nicolás Gaitán hlavou vyrovnal. Stav stretnutia uzavrel v šiestej minúte nadstaveného času striedajúci Anderson Talisca.

 

Kouč "lisabonských orlov" Rui Vitória po stretnutí vyhlásil, že je hrdý na svoje mladé mužstvo. "Máme úžasnú skupinu hráčov, ktorí sa chcú zlepšovať a tento úspech si zaslúžili. Toto víťazstvo patrí im, vrátane tých, ktorí pre zranenia zostali v Lisabone. Chválim mojich hráčov," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová 45-ročného kouča. Benfica pod jeho vedením triumfovala v 16 z ostatných 17 súťažných vystúpení. "Naše víťazstvo je zaslúžené. Boli sme dobre organizovaní a aj po inkasovanom góle sme si udržali koncentráciu. Ukázali sme vieru a mentalitu pravých šampiónov," doplnil Rui Vitória, ktorý v bránke doprial debut v Lige majstrov mladíkovi Edersonovi. "Zaslúži si byť v prvom tíme. Som rád, že moji mladí hráči dokážu nahradiť skúsených. Potvrdzujú svoju kvalitu," dodal Rui Vitória.

 

Pre sklamaného kormidelníka Zenitu Andrého Villasa-Boasa bol stredajší duel posledným na lavičke petrohradského tímu v rámci pohárovej Európe. Portugalčan po skončení sezóny odchádza z ruského klubu. "Ukázali sme dobré momenty, ale brankár súpera chytal veľmi dobre. Urobili sme niekoľko chýb. V dvojzápase stáli proti sebe dva skvelé tímy, musím uznať, že postúpil lepší. Na základe výkonov v základnej skupine si myslím, že sme si zaslúžili postup do štvrťfinále. V prvom zápase v Lisabone sme však na konci inkasovali rozhodujúci gól a dnes nevyužili viacero šancí. Naskočiť do súťažného kolotoča po dvojmesačnej prestávke je problém pre všetky ruské mužstvá, nielen pre nás. Benfica je v špičkovom stave a to jej pomohlo," vyhlásil podľa webu UEFA.com 38-ročný rodák z Porta.


Podľa stredopoliara Zenitu Axela Witsela mal ruský tím kontrolu nad stretnutím a zaslúžil si prejsť ďalej. "Súper skóroval až na konci. Mal trochu šťastie. Všetko sme mali vo vlastných rukách a mohli pridať ďalšie góly. Nepodarilo sa nám to a sme smutní," cituje portál fourfourtwo.com slová 27-ročného Belgičana, niekdajšieho hráča Benficy.


"Kam až môžme zájsť? Naozaj neviem. Až keď spoznáme štvrťfinálového súpera, začneme na to myslieť," vyhlásil pre TMW grécky stredopoliar Lisabončanov Andreas Samaris. "Dopadli sme rovnako ako pred rokom v Európskej lige proti FC Sevilla. Benfica bola lepšia v prvom zápase, ale nie dnes," povedal pre Sport Express stopér Zenitu Luís Neto.


Žreb štvrťfinále LM sa uskutoční v piatok 18. marca, okrem Benficy sa doň už prebojovali aj španielsky Real Madrid, nemecký VfL Wolfsburg a francúzsky Paríž St. Germain. Finále najprestížnejšej kontinentálnej klubovej súťaže 2015/2016 sa uskutoční 28. mája na milánskom San Sire, prvenstvo obhajuje FC Barcelona.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies