Korčok udelil Zlatú plaketu veľvyslankyni USA

NETKY.SK • 16 Máj 2022, 12:57 • 2 min
Korčok udelil Zlatú plaketu veľvyslankyni USA

BRATISLAVA – Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok udelil Zlatú plaketu americkej veľvyslankyni na Slovensku Bridget A. Brinkovej.

slovakia

left justify in out

Urobil tak pri príležitosti ukončenia jej pôsobenia na Slovensku. Americkú diplomatku ocenil za jej aktívny príspevok k rozvoju slovensko-amerických vzťahov. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

 

img

 

„Spojené štáty americké a SR sú strategickými spojencami. Americká veľvyslankyňa, verím, spoznala na Slovensku skutočnú hodnotu a silu priateľstva Slovenska a jeho obyvateľov a nenechala sa pri svojej diplomatickej činnosti odradiť prejavmi vulgárneho antiamerikanizmu časti slovenskej politickej opozície,“ skonštatoval Korčok.

 

img

 

Medzi míľniky slovensko-amerických vzťahov počas jej diplomatickej misie patrí podľa Korčoka naštartovanie strategického dialógu medzi oboma ministerstvami zahraničných vecí či množstvo bilaterálnych kontaktov. Osobitnú pozornosť si podľa neho zasluhuje zavŕšenie procesu podpisu Dohody o obrannej spolupráci medzi SR a USA, ktorej význam sa naplno ukazuje v súčasnom období. Pripomenul tiež angažovanosť americkej veľvyslankyne, ktorou sa podarilo dohodnúť pre Slovensko kľúčový príspevok USA do práporu NATO zriadeného v SR s cieľom posilniť ochranu nášho vzdušného priestoru rozmiestnením batérie Patriot.

 

img

 

Výsledkom jej diplomatickej misie je tiež posilnenie ekonomických a vedeckých väzieb, a to aj v nových oblastiach, ako sú spolupráca v oblasti jadrovej energie a využitie vodíka. Korčok vyzdvihol zároveň jej osobnú angažovanosť pri rozvoji kultúrneho a medziľudského rozmeru vzájomných vzťahov, osobitne návštevami slovenských stredných škôl. Americkej diplomatke zaželal veľa pracovných úspechov v jej ďalšom diplomatickom pôsobení na poste veľvyslankyne Spojených štátov v Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Korčok odcestoval na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies