Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa bude ženiť. Romantika to však nebude

NETKY.SK • 18 November 2021, 23:00 • 2 min
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange sa bude ženiť. Romantika to však nebude

LONDÝN - Britské úrady povolili Julianovi Assangeovi a jeho snúbenici Stelle Morisovej zosobášiť sa v londýnskej väznici Belmarsh. Práve tam v súčasnosti tento 50-ročný austrálsky whistleblower čaká na rozhodnutie vo veci jeho vydania do USA, kde mu hrozí doživotné väzenie.

slovakia

left justify in out

Platforma WikiLeaks oznámila, že dvojica podnikla právne kroky po tom, ako ich v podstate pripravili o možnosť uzavrieť manželstvo. "Dobrá správa: Britská vláda ustúpila 24 hodín pred vypršaním ultimáta," napísala Morisová na Twitteri. "Julian a ja máme povolenie zosobášiť sa vo väznici Belmarsh. Uľavilo sa mi, ale stále ma hnevá, že na zastavenie nezákonného zasahovania do nášho základného práva na manželstvo boli nevyhnutné právne kroky," dodala. Podľa hovorcu väznice Belmarsh Assangeovu žiadosť "riadne prijal, posúdil a spracoval riaditeľ väznice tak, ako v prípade každého iného väzňa".

 

img

 

Novinár Assange, ktorý sa narodil v Austrálii, sa už vyše 2 roky nachádza v londýnskej väznici Belmarsh so sprísneným režimom. Jeho vzťah s Morisovou sa začal v období, keď prebýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne a žiadal tam o politický azyl.

 

Prečítajte si tiež: Julian Assange hrozí samovraždou, ak ho Británia vydá do USA

 

Pár má spolu 2 maloletých synov. Plán zosobášiť sa s Assangeom vo väznici odhalila Morisová ešte v júni tohto roku v exkluzívnom rozhovore pre nemeckú tlačovú agentúru DPA. Muž čelí v Spojených štátoch 18 obvineniam zo špionáže a sprisahania s cieľom preniknúť do počítačových systémov americkej vlády. V prípade usvedčenia mu hrozí až 175 rokov väzenia.

 

img

 

Možno vás zaujme: Bývalý kancelár Sebastian Kurz prišiel o poslaneckú imunitu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies