Liptovské múzeum dalo reštaurovať oltárnu maľbu z 19. storočia

NETKY.SK • 29 Júl 2023, 10:30 • 2 min
Liptovské múzeum dalo reštaurovať oltárnu maľbu z 19. storočia

RUŽOMBEROK - Liptovské múzeum podrobilo reštaurátorským prácam oltárnu maľbu Ukrižovanie z 19. storočia. Vytvoril ju autor Emericus Boboth, ktorý pôsobil ako farár v Hrboltovej pri Ružomberku. TASR o tom informoval marketingový manažér múzea Viktor Mydlo.

slovakia

left justify in out

 "Maľba Ukrižovanie je veľkosťou viac než dvojmetrové zobrazenie tradičnej kresťanskej scény, ktorá sa počas stáročí s menšími obmenami objavovala a stále objavuje na sakrálnych umeleckých dielach. Výjav bol namaľovaný olejovými farbami na ľanovom plátne umiestnenom na podráme, a to v roku 1826," priblížil Mydlo.

Z prvotného reštaurátorského výskumu vyplynulo, že maľba je v havarijnom stave. Podľa Mydla sa na jej ploche nachádzali trhliny, praskliny olejového náteru, straty plátna či nevhodne vykonaný sekundárny lakový náter. Ten cez praskliny presiakol na pôvodné plátno. V degradovanom stave bol aj podrám. 

"Zaujímavosťou bolo, že zadná strana plátna obsahovala päť ľanových záplat, ktoré podľa reštaurátora pravdepodobne neplnili žiadnu funkciu, pretože na ich mieste sa nenašlo ani poškodenie pôvodného plátna a ani náznaky premaľby," poznamenal marketingový manažér Mydlo.

Dodal, že v roku 1957, keď Liptovské múzeum dielo získalo, nebolo možné určiť meno autora. Až odstránením jednej zo záplat sa ukázalo, že maľba obsahuje signatúru, na základe ktorej autorstvo pripísali maliarovi menom Emericus Boboth. Ukrižovanie po zreštaurovaní previezli do sídelnej budovy múzea v Ružomberku. Tam bude v najbližších týždňoch vystavené ako súčasť stálej expozície sakrálneho umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Liptovské múzeum
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies