Spoločnosť Penta mení vlastnícke štruktúry. Haščák previedol svoj podiel na manželku a synov

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 13:28 • 2 min
Spoločnosť Penta mení vlastnícke štruktúry. Haščák previedol svoj podiel na manželku a synov

BRATISLAVA - V investičnej skupine Penta nastanú na úrovni vlastníkov kapitálu výrazné zmeny.

slovakia

left justify in out

Na konci roka 2021 odíde z osobných dôvodov z pozície Limited Partnera Penty Jozef Oravkin, ktorý zároveň prestane vykonávať aj všetky manažérske kompetencie v skupine Penta.

 

Haščák nemá žiadne majetkové práva

Zároveň do vlastníckej štruktúry Limited Partnerov Penty vstupujú zverenecké fondy - trusty. Jaroslav Haščák previedol svoje majetkové práva. Informovala o tom skupina na svojej internetovej stránke.

Pravidlá odchodu Jozefa Oravkina sa budú riadiť stanovami Penta Investments Group Limited a akcionárskou zmluvou. Na základe nich by výplata vlastníckeho podielu Jozefa Oravkina mala prísť postupne v nasledujúcich piatich rokoch. Jozef Oravkin je jedným zo spoluzakladateľov Penty.

 

Haščák presunul majetok na rodinu
Zároveň prichádzajú zmeny na úrovni tzv. Limited Partnerov, teda vlastníkov kapitálu, ktoré vyplývajú z ich dlhodobej vízie nakladania so svojím majetkom. Vloženie majetku do trustov je podľa vyjadrení skupiny dlhodobo plánovaný a štandardný krok.

 

Majetkové práva, ktoré vlastnil Jaroslav Haščák, sa previedli do trustu pod názvom T69, ktorého beneficientami sú okrem manželky Jaroslava Haščáka aj ich dvaja maloletí synovia.

 

Trust T69, svěřenský fond sa tak už stal súčasťou vlastníckej štruktúry fondu investičnej skupiny Penta. Prevod svojho majetku do trustu zvažujú podľa vyjadrení skupiny aj ďalší spolumajitelia Penty.

 

Penta zamestnáva viac ako 43 tisíc ľudí
Skupina Penta roky investuje prostredníctvom fondu, ktorý je v súčasnosti vlastnený Marekom Dospivom, Iainom Childom, Jozefom Oravkinom (do konca roka 2021) a trustom T69, vlastnícky fond.

 

Aktívnu správu investičného portfólia vykonáva skupina Penta prostredníctvom manažérskych spoločností - General Partners.

 

Manažérska štruktúra je vlastnená Marekom Dospivom, Iainom Childom, Jozefom Oravkinom (do konca roka 2021), Fabricom Dumontheilom, Václavom Jirků a Mariánom Slivovičom.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá vznikla v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente.

 

Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 43 000 ľudí a v roku 2020 dosiahla hodnota aktív skupiny 11,1 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave a Varšave.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona