Českí politici sa búria! Prezident Miloš Zeman šíril dezinformácie

NETKY.SK • 26 December 2021, 18:45 • 2 min
Českí politici sa búria! Prezident Miloš Zeman šíril dezinformácie

PRAHA – Český prezident Miloš Zeman vo svojom nedeľňajšom vianočnom posolstve podporil povinné očkovanie a kritizoval Európsku zelenú dohodu (Green Deal) i Severoatlantickú alianciu, ktorú obvinil zo zhoršenia svetovej bezpečnosti. Podľa českých vládnych predstaviteľov však Zeman vo svojom posolstve šíril aj dezinformácie, informovali spravodajské portály Novinky.cz a iDnes.cz.

slovakia

left justify in out

„Nebol to dobrý rok,“ zhodnotil Zeman, ktorý zároveň prirovnal Európsku zelenú dohodu k zelenému náboženstvu. „Musíme sa vyslobodiť zo zeleného údelu pre Európu, ktorý je hlavným dôvodom rastu cien energií,“ uviedol Zeman, podľa ktorého Green Deal zakazuje od roku 2030 kúrenie plynom a od roku 2035 jazdenie na automobiloch so spaľovacím motorom. Na toto tvrdenie však reagovali viacerí českí politici a predstavitelia vlády vrátane českého vicepremiéra Ivana Bartoša, či predsedkyne českej Snemovne Markéty Pekarovej Adamovej, ktorí ho označili za nepravdivé.

 

img

 

Podľa Bartoša výpovedná hodnota Zemanovho posolstva klesla práve pre „šírenie dezinformácie o zákaze plynu v roku 2030“. Zeman okrem toho vo svojom vianočnom posolstve podporil aj povinné očkovanie proti koronavírusu, o ktorom je presvedčený, že je „najjednoduchšou cestou k potlačeniu pandémie“. Inšpiráciu v tejto súvislosti vidí v Rakúsku, ktoré tento rok zaviedlo povinné očkovanie pre všetkých svojich obyvateľov.

 

Český prezident tiež obvinil v posolstve organizáciu NATO z toho, že odchodom z Afganistanu prispela k zhoršeniu svetovej bezpečnosti. Vo vianočnom posolstve reagoval Zeman aj na tohtoročné české parlamentné voľby, pričom ocenil ich priebeh i bývalú vládu premiéra Andreja Babiša. Zároveň však vyzval k tomu, aby nová česká vláda súčasného premiéra Petra Fialu dostala sto dní „hájenia“, počas ktorých je vláda tradične hájená pred kritikou opozície. Miloš Zeman sa rozhodol vrátiť k vianočnému posolstvu po vzore prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. Upustil tak od novoročného prejavu, ktorý mal naposledy v roku 2013 jeho predchodca Václav Klaus. Novoročný termín prezidentského prejavu zvolil komunistický prezident Klement Gottwald, pripomína iDnes.cz

 

Možno vás zaujme: Neuveriteľný inzerát! Muž chce vymeniť autogram Miloša Zemana za byt v Prahe



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies