Liek privezený z Nórska zabral. Pacient z Ostravy je už doma

NETKY.SK • 17 September 2012, 07:04 • 2 min
Liek privezený z Nórska zabral. Pacient z Ostravy je už doma

Liek privezený z Nórska zabral. Pacient z Ostravy je už doma - Krimi Nebezpečným alkoholom otrávený 55-ročný muž, ktorý ako prvý v Českej republike dostal nórsky liek fomepizol, je už v domácom liečení.

slovakia

left justify in out

img

Nebezpečným alkoholom otrávený 55-ročný muž, ktorý ako prvý v Českej republike dostal nórsky liek fomepizol, je už v domácom liečení. Z ostravskej mestskej nemocnice bol prepustený dnes dopoludnia. Českému denníku Právo to oznámil hovorca tejto nemocnice Jiří Maléř. 
      Správu priniesla spravodajská webová stránka novinky.cz.
      "Pacient z Ostravy-Michálkovíc, ktorého sme s otravou prijali v piatok (14. septembra), nebude mať žiadne trvalé následky. Treba však uviesť, že okrem nórskeho lieku uňho zafungovalo viac aspektov," vysvetlil hovorca nemocnice.
      Pacient po prvé nemal žiadne príznaky otravy metanolom, ako je strata zraku a podobne, a takisto mal v tele približne promile normálneho alkoholu, ktorým sa vlastne sám aj liečil. Metylalkoholu mal v krvi 1,5 promile, dodal hovorca.
      Rovnaké šťastie ako muž však nemala jeho družka, ktorá tento týždeň v ostravskej nemocnici na otravu metanolom zomrela.
      Pacient z Michálkovíc dostal v nemocnici dve dávky nórskeho lieku, osem hodín bol na dialýze. V súčasnosti má ostravská nemocnica ešte k dispozícii fomepizol asi pre päť pacientov.
      Protilátku, liek fomepizol, už v 80. rokoch aplikovali vo Francúzsku a testovali ho aj Američania. Zdravotný stav pacientov by mal stabilizovať do 24 hodín, jeho problémom je však vysoká cena (okolo 200.000 Kč/1 dávka). Lieky darovalo Toxikologické informačné stredisko a oddelenie intenzívnej starostlivosti Univerzitnej nemocnice v Osle. Je to pracovisko popredného nórskeho toxikológa Erika Hovdu, ktorý osobne priviezol protijed do Česka a učil českých kolegov aj novú metódu krvných rozborov.
      Preparát fomepizol je aplikovateľný takisto u pacientov v ťažšom stave, hoci aj v bezvedomí, je účinnejší, silnejší ako doteraz používané protijedy. Jeho podstatnou prednosťou je, že prakticky okamžite zastavuje kľúčovú premenu metanolu v životu nebezpečné metabolity, hoci ani jeho aplikácia nemusí pacienta zachrániť v každom prípade.

Zdroj: TASR/www.novinky.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies