Líderka Femen-u získala vo Francúzsku azyl

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 22:09 • 2 min
Líderka Femen-u získala vo Francúzsku azyl

PARÍŽ - Jedna z hlavných predstaviteliek ukrajinského feministického hnutia Femen, ktoré je známe protestmi s obnaženým poprsím, získala politický azyl vo Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťtriročná Inna Ševčenková v pondelok pre tlačovú agentúru AFP uviedla, že príslušný francúzsky úrad jej oznámil schválenie žiadosti, ktorú podala ešte minulý rok pre obavy z prenasledovania na Ukrajine pre svoje aktivity. Ich súčasťou bolo totiž spílenie veľkého dreveného kríža v centre Kyjeva, čím chcela vyjadriť podporu stíhaným členkám ruskej skupiny Pussy Riot. Ševčenková následne v auguste minulého roka pricestovala na turistické víza do Francúzska, kde požiadala o politický azyl.

Mladá Ukrajinka v Paríži založila "výcvikové stredisko" pre aktivistky Femen-u, ktoré už v meste usporiadali niekoľko protestov. Francúzsky úrad pre utečencov schválenie Ševčenkovej žiadosti odmietol potvrdiť, keďže ide o dôvernú informáciu. Podľa zistení AFP sa tak však stalo už 9. apríla. 

Radikálne feministické hnutie vzniklo na Ukrajine v roku 2008 a známym doma i v zahraničí sa stalo najmä vďaka obnažovaniu jeho členiek v rámci protestov proti sexuálnemu vykorisťovaniu žien, sexizmu či vpylvu náboženských inštitúcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies