Liberálom sa nepozdáva navýšenie sumy za tunel Čebrať

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 10:20 • 2 min
Liberálom sa nepozdáva navýšenie sumy za tunel Čebrať

BRATISLAVA – Poslancovi NR SR za SaS Miroslavovi Ivanovi sa nepozdáva navýšenie sumy za predĺženie a zmenu trasy tunela Čebrať pri Ružomberku.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Ivan dnes pre agentúru SITA, ešte nie sú k dispozícii kompletné dokumenty a už sa hovorí o navýšení sumy o 100 miliónov eur. „Technické problémy sa občas v procese výstavby vyskytnú, lenže práve preto sa robia geologické prieskumy pred začatím prác na projekte. Pýtam sa, v akom konkrétnom stave je projektová príprava na vykonanie tejto zmeny stavby? Ako sa zmenil výkaz výmer a ako boli naceňované tieto práce? Alebo len tak verejnosti oznámime šialenú sumu za predĺženie tunela o 1,5 kilometra a potom, tak ako to bolo s obchvatom, oznámime verejnosti polovičnú cenu a ešte sa ňou budeme chváliť, koľko sme ušetrili," vyhlásil opozičný poslanec.


Zmena trasy diaľnice D1 v tuneli Čebrať pri Ružomberku predraží jej výstavbu o desiatky miliónov eur. Informoval o tom v utorok minister dopravy Roman Brecely počas kontrolného dňa pri tuneli. Zdroje financovania chce hľadať aj v eurofondoch. Tunel s pôvodnou dĺžkou 2 026 metrov začali raziť v septembri 2014, no o päť mesiacov práce zastavili pre zosuv pôdy. "Problém je tu v geológii. Pretože sa zmenili geologické podmienky...riešenie pozostáva v zmene trasovania tunela,“ informoval minister.


Práce na severnejšom variante trasovania tunela by sa mohli začať začiatkom budúceho roka po dopracovaní všetkých dokumentov. Pre otvorenie úseku Hubová – Ivachnová platí termín do konca roka 2020, dodal Brecely. Zmenou trasy tunela dôjde k jeho predĺženiu na približne 3 650 metrov. Vyústiť by mal ešte v katastri mesta Ružomberok. Zároveň sa skráti pôvodne plánovaná časť diaľnice o približne 300 metrov. Otvorenie časti diaľnice od Ivachnovej po tunel Čebrať bez otvorenia tunela Národná diaľničná spoločnosť (NDS) neplánuje.


Tunel Čebrať je súčasťou úseku diaľnice D1 Hubová - Ivachnová. Viac ako 15-kilometrový diaľničný úsek by mal Ružomberok odľahčiť od tranzitnej dopravy. Podľa odhadov NDS pre motoristov môže znamenať časovú úsporu 11 minút.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies