Poznáte reverznú psychológiu? Povieme vám kedy funguje, kedy nie a na koho sa ju oplatí využívať

NETKY.SK • 28 November 2023, 16:50 • 2 min
Poznáte reverznú psychológiu? Povieme vám kedy funguje, kedy nie a na koho sa ju oplatí využívať

Pozitívne je, že reverzná psychológia môže byť často spôsobom, ako prinútiť ľudí, aby sa zapojili do správania, ktoré je v ich najlepšom záujme. Povedať dieťaťu, aby nejedlo zeleninu, môže byť napríklad spôsob, ako ho povzbudiť, aby konzumovalo zdravé potraviny, a to spôsobom, ktorý v nich vyvolá pocit, že sú tí, ktorí sa rozhodnú.

slovakia

left justify in out

Reverzná psychológia je taktika presviedčania, ktorá zahŕňa obhajovanie správania, ktoré sa líši od požadovaného výsledku. Inými slovami, hovoríte opak toho, čo chcete. Tiež známa ako strategická seba-antikonformita, cieľom reverznej psychológie je povzbudiť druhú osobu, aby urobila to, čo je pre nás benefitné.

Myšlienka reverznej psychológie spočíva v tom, že presadzovaním opaku toho, čo chcete, sa druhá osoba rozhodne zapojiť sa do správania, po ktorom túžite. 

Forma manipulácie

Aj keď to možno považovať za spôsob riadenia správania inej osoby, reverznú psychológiu možno použiť aj ako formu manipulácie.  Osoba, ktorá je predmetom tejto taktiky, si vo všeobecnosti neuvedomuje, čo sa deje, a nemusí si byť plne vedomá skutočných motívov druhej osoby.

Aj keď ste to v tom čase nevedeli, existuje šanca, že ste použili reverznú psychológiu, aby ste sa pokúsili prinútiť niekoho, aby niečo urobil v určitom bode vášho života. Aj keď to nemusí byť vždy ľahké rozpoznať, pochopenie toho, čo je reverzná psychológia a ako funguje, vám môže pomôcť identifikovať ju vo vašom vlastnom živote a pochopiť, kedy ju možno najlepšie aplikovať.

Reverzná psychológia v marketingu

Obchodníci využívajú reverznú psychológiu na ovplyvnenie výberu spotrebiteľov. Môžu vyvolať pocit nedostatku použitím slov ako „obmedzené“ alebo „vzácne“ a naznačiť, že položka sa môže čoskoro vypredať. Môžu sa tiež pokúsiť vytvoriť pocit naliehavosti tým, že povedia, že dohoda nebude trvať alebo je k dispozícii iba na krátky čas. Tým, že spotrebitelia majú pocit, že by mohli premeškať príležitosť, môžu ich marketéri povzbudiť, aby konali rýchlo a kúpili si produkt.

Ďalším spôsobom, ako obchodníci využívajú reverznú psychológiu, je predstaviť dve možnosti. Prvou možnosťou môže byť špičkový produkt s mnohými funkciami, ale za vysokú cenu. Potom ponúknu cenovo dostupnejšiu alternatívu s menším počtom funkcií. Táto taktika môže povzbudiť spotrebiteľov, aby si vybrali lacnejšiu verziu, pričom majú stále pocit, že za svoje peniaze dostávajú lepšiu hodnotu.

Výhody a nevýhody 

Pozitívne je, že reverzná psychológia môže byť často spôsobom, ako prinútiť ľudí, aby sa zapojili do správania, ktoré je v ich najlepšom záujme. Povedať dieťaťu, aby nejedlo zeleninu, môže byť napríklad spôsob, ako ho povzbudiť, aby konzumovalo zdravé potraviny, a to spôsobom, ktorý v nich vyvolá pocit, že sú tí, ktorí sa rozhodnú.

Keď jednáte s osobou, ktorá má tendenciu búriť sa proti normám, zakázať jej, aby sa zapojila do požadovaného správania, môže byť spôsob, ako podporiť spoločensky prijateľnejšie správanie. 

Na druhej strane, reverzná psychológia je taktika presviedčania , ktorá môže v ľuďoch často zanechať pocit manipulácie. Ak má niekto pocit, že túto techniku ​​vždy používate, aby ste ho prinútili robiť to, čo chcete, môže dosiahnuť bod, kedy bude mať pocit, že vám nemôže dôverovať.

Reverzná psychológia môže byť tiež zlou voľbou, keď máte do činenia s niekým, kto mánízke sebavedomie. Keďže títo jedinci často neveria svojmu vlastnému úsudku, je pravdepodobnejšie, že vašim názorom dajú väčšiu váhu. Ak obhajujete opak toho, čo naozaj chcete, možno zistíte, že táto stratégia sa pravdepodobne vypomstí.

Kedy funguje a kedy nie?

Reverzná psychológia funguje najlepšie u ľudí, ktorí sú protivní a tvrdohlaví. Prívetiví a nekonfliktní ľudia budú s väčšou pravdepodobnosťou konať tak, ako im poviete. Preto na nich reverzná psychológia nefunguje. Dávajte si však pozor na ľudí, ktorí nenávidia manipuláciu. Ak vycítia, že sa ich snažíte k niečomu prinútiť tak, že im poviete, aby robili opak, môžu to nakoniec použiť proti vám.

Vedci zistili, že je ťažké presne určiť, kedy reverzná psychológia funguje a kedy nie. Tu je niekoľko faktorov, ktoré pravdepodobne zvýšia psychologickú reakciu:

- Čím atraktívnejšia a dôležitejšia je obmedzená možnosť, tým väčšia je psychologická reakcia.

- Čím väčšie je obmedzenie slobody, tým väčšia je psychologická reakcia.

- Svojvoľné hrozby spôsobujú veľkú reakciu, pretože nedávajú zmysel, vďaka čomu sú ľudia vzpurnejší.

- V reálnom živote reverzná psychológia pravdepodobne funguje najlepšie, ak sa používa nenápadne a striedmo u ľudí, ktorí sú nechcú reagovať na priame požiadavky.

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/what-is-reverse-psychology-5115635

https://www.betterhelp.com/advice/psychologists/reverse-psychology-what-is-it-and-does-it-work/

https://www.info.sk/sprava/191736/reverzna-psychologia-ako-ju-pouzit-a-kedy-ma-skutocne-zmysel/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: simplypsychology.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies