Zoskupenie štátov strednej Európy oslavuje 30 rokov spolupráce

NETKY.SK • 9 Február 2021, 17:44 • 2 min
Zoskupenie štátov strednej Európy oslavuje 30 rokov spolupráce

VARŠAVA - Prezidenti Poľska, Maďarska, Česka a Slovenska sa v utorok stretli na severe Poľska v rámci dvojdňového samitu pri príležitosti 30. výročia založenia Vyšehradskej skupiny. Ich rokovania zahŕňajú viaceré témy ako pandémia koronavírusu, budovanie energetickej bezpečnosti, ochrana klímy či medzinárodné a transatlantické vzťahy.

slovakia

left justify in out

Prímorské prostredie 
Poľský prezident privítal svojich náprotivkov, Maďara Jánosa Ádera, Čecha Miloša Zemana a Slovenku Zuzanu Čaputovú, v rezidencii ležiacej na polostrove Hel na pobreží Baltského mora. V úvode stretnutia vyzdvihol pozitívnu úlohu V4 v európskych a transatlantických väzbách.

 

img


"Skupina je dôležitým, ak nie kľúčovým spúšťačom regionálnej spolupráce v celej strednej Európe a významnou mierou prispieva k spolupráci a politickým procesom v súvislosti s Európskou úniou a NATO," uviedol Duda.

 

Mierny škandál hneď na úvod?
České médiá na začiatku samitu zachytili prezidenta Zemana, že na tvári nemal nasadené rúško. Ako však pre web TV Nova uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček, česká hlava štátu nemala zakrytú tvár iba počas krátkeho ceremoniálu v exteriéri. "Na rokovaniach vo vnútri mal rúško," povedal Ovčáček.

 

img


Na budúci týždeň poľský premiér Mateusz Morawiecki privíta vedúcich predstaviteľov V4 a predsedu Európskej rady Charlesa Michela na krakovskom hrade Wawel.

 

img

 

Spoločenstvo štyroch
V4 bola založená 15. februára 1991 na základe vyhlásenia o spolupráci, ktoré vo Vyšehrade podpísali prezidenti Lech Walesa z Poľska, Václav Havel z vtedajšieho Československa a József Antall z Maďarska. Poľsko má v súčasnosti 12-mesačné rotujúce predsedníctvo skupiny, ktoré 1. júla odovzdá Maďarsku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona