Prvé vakcíny dorazia na Slovensko už v priebehu decembra. Bežný "smrteľník" sa k nej zatiaľ nedostane

NETKY.SK • 25 November 2020, 16:36 • 2 min
Prvé vakcíny dorazia na Slovensko už v priebehu decembra. Bežný "smrteľník" sa k nej zatiaľ nedostane

BRATISLAVA - Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 bude dobrovoľné, prvé vakcíny majú byť dostupné už v decembri.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) Zuzana Eliášová. "Očkovanie proti COVID-19 bude na dobrovoľnej báze a bez doplatku pacienta. Vakcíny máme zakontrahované cez Európsku úniu (EÚ), prvých 300-tisíc kusov by malo byť na našom trhu v druhej polovici decembra," povedala Eliášová.

 

Prioritne sa zaočkujú zdravotníci

Dodala, že ako členský štát EÚ sme zapojení do spoločného obstarávania vakcín pre našu krajinu. "Na celom procese sa podieľal za týmto účelom zriadený Výbor Európskej komisie pre spoločné obstarávanie vakcín a expertný tím MZ SR," dodala Eliášová.

 

img

 

Keďže výroba vakcín je kapacitne obmedzená, vakcína sprvu nebude k dispozícii pre všetkých. Prioritne bude poskytnutá zdravotníkom a orgánom, ktoré zabezpečujú podporné činnosti pri zvládnutí epidémie. Ide napríklad o policajné zložky, vojakov či hasičov.

 

Následne bude zaočkovaná najzraniteľnejšia skupina obyvateľstva, teda seniori a pacienti, u ktorých prebieha ochorenie s najťažším klinickým priebehom.

 

Súvisiaci článok: Padlo definitívne rozhodnutie! Do Vianoc sa na Slovensku uskutočnia ešte tri kolá celoplošného testovania

 

V druhej vlne sa zaočkuje populácia

„Očkovanie považujeme za účinnú prevenciu, preto našou snahou bolo v prvom rade zabezpečiť dostatočné množstvo bezpečných očkovacích látok v čo najkratšom čase. Bude veľmi dôležité o výhodách a nevyhnutnosti očkovania verejnosť dobre informovať,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Dodal, že v druhej vlne bude môcť byť očkovaná všeobecná populácia.

 

Prvá dodávka vakcín proti COVID-19 by mohla na Slovensko doraziť už v polovici decembra. Vakcína od spoločnosti Pfizer a BioNTech však ešte musí schváliť Európska lieková agentúra.

 

Prečítajte si tiež: Mal to byť liek, ktorý pomáha pri liečbe nového koronavírusu. Dnes ho už WHO neodporúča

 

Firma zabezpečí dovoz vakcín

„Zaočkovať by sme chceli 150-tisíc ľudí," povedal minister s tým, že následne budú tieto osoby opäť preočkované. Ak všetko pôjde podľa predbežných plánov, očkovanie by podľa ministra mohlo prebehnúť už v decembri.

 

img

Šéf rezortu zdravotníctva tiež podotkol, že firma nepovolí žiadnemu štátu prepravovať vakcíny, dovezie ich sama na miesta určenia. Ručí tak za 100 % stav vakcíny. Na týchto miestach by mali byť vykonané aj prvé očkovania.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vakcína z Oxfordu reaguje veľmi pozitívne na imunitný systém seniorov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies