Liberáli z europarlamentu oslavujú výsledok v holandských voľbách

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 13:00 • 2 min
Liberáli z europarlamentu oslavujú výsledok v holandských voľbách

BRUSEL - Politická skupina liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) privítala dnes výsledok stredajších parlamentných volieb v Holandsku, ktorých víťazom sa stala liberálna Strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho.

slovakia

left justify in out

Líder ALDE a bývalý belgický liberálny premiér Guy Verhofstadt uviedol, že Mark Rutte a Alexander Pechtold - šéf ďalšej liberálnej strany D66, ktorá získala 19 mandátov - ukázali, že pozitívna proeurópska kampaň môže u voličov zabodovať.

 

"Liberáli sú opäť zďaleka najsilnejšou politickou silou v Holandsku. Dúfam, že tieto dve strany budú tvoriť základ novej koalície, ktoré bude vládnuť Holandsku na čele s Markom Ruttem ako predsedom vlády," uviedol Verhofstadt v správe pre médiá. Zároveň dodal, že voliči si želajú na čele krajiny konštruktívnych a spoľahlivých politikov, a aj preto holandský "Le Penovej tieň" - populista Geert Wilders - neuspel.

 

Predseda poslaneckého klubu VVD v europarlamente a v skupine ALDE Hans van Baalen v tejto súvislosti pripomenul, že extrémna pravica v Holandsku, zastúpená Stranou za slobodu (PVV) Geerta Wildersa, dostala od vládnucich liberálov "vážny zásah", čo podľa jeho slov pomôže poraziť Marine Le Penovú vo francúzskych prezidentských voľbách i euroskeptickú Alternatívu pre Nemecko (AfD) v parlamentných voľbách.

 

"V nadchádzajúcich rokoch budú Holandsko i Európu formovať liberáli," skonštatoval Van Baalen. Prvá podpredsedníčka ALDE a šéfka europoslancov zo strany D66 v tejto parlamentnej skupine Sophie in 't Veldová ocenila, že holandskí voliči akceptovali proeurópske posolstvo, ktoré jej strana vysielala počas predvolebnej kampane.

 

"Naše posolstvo nádeje a optimizmu oslovilo mladých ľudí, tých, ktorí budú vytvárať Európu budúcnosti. Vidíme prvé náznaky európskej jari: proeurópske, progresívne liberálne sily zvíťazili v Rakúsku, teraz v Holandsku, a dúfajme, že na budúci mesiac aj vo Francúzsku," uviedla holandská europoslankyňa.

 

Strana VVD získala 21,3 percenta hlasov, čiže 33 kresiel v dolnej komore parlamentu, a aj napriek strate ôsmich mandátov zostáva najväčšou politickou stranou v Holandsku. Liberálna D66 získala 12,1 percenta hlasov - 19 kresiel -, čo v porovnaní s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami v roku 2012 predstavuje nárast o sedem miest.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies