Letná grilovačka sa na Slovensku nezaobíde bez údenín, ale ani alkoholických nápojov, ukazuje prieskum

NETKY.SK • 29 Júl 2020, 13:0 • 2 min
Letná grilovačka sa na Slovensku nezaobíde bez údenín, ale ani alkoholických nápojov, ukazuje prieskum

Väčšina Slovákov si typickú grilovačku či opekačku nevie predstaviť bez klobásy, slaniny, piva a pálenky. Vyplynulo to zo spotrebiteľského prieskumu, ktorý si počas júna nechala vypracovať spoločnosť BILLA. Slováci tiež rozhodli o tom, že najobľúbenejšie dochucovadlo je horčica, a klobásu či slaninu jedia s chlebom. Ten by si pri tejto príležitosti vybrali štyria z piatich opýtaných (80 %). Z alkoholických nápojov vedie pivo (56 %), pričom ľudí predovšetkým napadnú “naše domáce” značky.

slovakia

left justify in out

Grilovačka sa Slovákom spája s konzumáciou údenín ako sú klobásy či slanina, v menšej miere aj s parenými syrmi. Potvrdil to prieskum o slovenských potravinách, ktorý na vzorke 1 005 respondentov, realizovala pre BILLA agentúra 2muse. Na otázku, pri akých príležitostiach konzumujú klobásu,  až dve tretiny (67 %) opýtaných uviedli, že na grilovačkách a opekačkách. Po slanine pri tejto príležitosti siahne necelá polovica (45 %),” potvrdzuje zistenia Michal Vyšinský z agentúry 2muse. Z ľudí, ktorí pravidelne pijú pivo, si ho najčastejšie vychutnávajú na grilovačke (56 %), a grilovačka či opekačka je obľúbený dôvod aj pre konzumentov tvrdého alkoholu (47 %). Z pravidelných spotrebiteľov Kofoly si ju aj na grilovačkách dopraje takmer polovica ľudí (45 %), spomedzi konzumentov hroznového nápoja Vinea je to 37 % dospelákov.

 

U Slovákov boduje horčica

Slováci pri letnom ohni nedajú dopustiť ani na rôzne ochucovadlá a omáčky. „Podľa nášho prieskumu ľudia pre jej typickú kyslastú chuť uprednostňujú horčicu – ku klobáse si ju dá viac ako trištvrte (78 %) opýtaných, k slanine takmer polovica (49 %). Viac ako kečup je u nás  obľúbený  štipľavý chren, ktorý s klobásou jedáva necelá štvrtina Slovákov,“ upresňuje hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová. Pri príprave a dochucovaní jedla pod holým nebom sa však medze nekladú, preto si Slováci pomaly zvykajú aj na rôzne netradičné marinády a omáčky, napríklad kôprovo-cesnakovú, kari či limetkovú. „Z hotových marinád zákazníci siahajú najčastejšie po medovej, horčicovej či brusnicovej. Avšak, v grilovacej sezóne sa podstatne viac predávajú rôzne korenia, z ktorých si zákazníci pripravujú vlastné marinády,“ dopĺňa K. Kirchnerová.

 

img

 

Grilovanie so zeleninou a lokálnymi surovinami

Výber príloh ku klobáskam a slanine je skôr tradičný. Pre väčšinu (80 %) to znamená konzumáciu chleba. Vhodnou a ľahšie stráviteľnou alternatívou ku grilovanému mäsu sú však aj rôzne druhy zeleniny. “Na vedľajšiu koľaj netreba odsúvať ani tzv. marinovanie zeleniny, kde nám stačí olivový olej, čerstvá bylinka, limetová alebo citrónová kôra, či samotná sťava. Tieto ingrediencie dávajú aj "obyčajnej" zelenine iný chuťový rozmer. Nezabúdajme ani na to, že na gril sú vhodné aj huby. Napríklad Portobello, ktoré veľkosťou svojho klobúka lákajú k tomu, aby sme ich naplnili. Tu môžete uplatniť svoju fantáziu a siahnuť po plesňovom syre alebo doň len jednoducho rozbiť celé vajíčko. V modernom grilovaní sa používa aj klások kukurice, ktorý keď "zatiahneme" na grile, položíme na alobal a dáme naň rozpustiť kúsok masla, zabudneme aj na mäso, radí šéfkuchár Daniel Hrivňák.

 

img

 

Osviežujúcou a zdravou oblohou sú na grilovačkách aj miešané zeleninové šaláty, ktoré stačí ochutiť olivovým olejom a okoreniť ľubovoľnými bylinkami. “Na Slovensku máme počas leta nespočetné množstvo sezónnej zeleniny a ovocia, ktoré by bola škoda nevyužiť. V rámci našej privátnej značky Slovenská farma ponúkame zákazníkom slovenské ovocie a zeleninu zo záhrad a polí v Pustých Úľanoch, Dunajskej Lužnej či Marcelovej. V rámci tejto privátnej značky máme aj kvalitné kuracie, hovädzie a bravčové mäso, napríklad z fariem v Tajnej alebo Veľkom Ďure,” uzatvára Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona