Situácia s morom ošípaných je kritická! Agrorezort odklepol masívny odstrel diviakov

NETKY.SK • 27 Júl 2021, 14:50 • 2 min
Situácia s morom ošípaných je kritická! Agrorezort odklepol masívny odstrel diviakov

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pripravilo rozsiahlu preventívnu akciu na ochranu slovenských chovov a zastavenie rizika šírenia afrického moru ošípaných (AMO).

slovakia

left justify in out

Informoval o tom šéf agrorezortu Samuel Vlčan. Poľovníci tak dostali zelenúmôžu zlikvidovať až 100-tisíc diviačích jedincov. V prípade, že laboratórne testy preukážu, že zviera bolo zdravé netrpelo chorobou afrického moru, ich mäso poputuje na pulty slovenských obchodov

 

„Našim cieľom je ochrániť slovenské chovy ošípaných tak, aby naši spotrebitelia dostávali na stôl stále kvalitnú a bezpečnú slovenskú bravčovinu,“ zdôraznil Vlčan.

 

Diviaky ohrozujú veľkochovateľov ošípaných

Ako ďalej uvádza ministerstvo, aby sa tento cieľ podarilo naplniť, je nevyhnutné znížiť populáciu diviačej zveri na Slovensku, ktorá môže predstavovať riziko zavlečenia AMO do veľkochovov.

 

img

 

Šéf agrorezortu prízvukoval, že neriešenie tohoto problému by mohlo spôsobiť škody vo výške až 100 miliónov eur, straty tisícok pracovných miestzánik chovu ošípaných na Slovensku„Ak neurobíme nič, tradičná slovenská zabíjačka, domáce jaternice, klobásy a slanina sa stanú minulosťou,“ dodal.

 

Rezort žiada poľovníkov o pomoc

Slovensko je aktuálne rozdelené modrou nárazníkovou zónou na dve časti, a to ružovú oblasť s výskytom AMO a bielu oblasť zatiaľ bez výskytu AMO.

 

V ružovej oblasti sa má realizovať vyhľadávanie a zber uhynutých diviakov. Lov v nej je rizikový, pretože môže vyháňať potenciálne nakazené diviaky do zatiaľ neinfikovaných okresov. 

 

V modrej oblasti sa bude realizovať úplný odlov diviakov smerom od bielej k ružovej zóne, zatiaľ čo v bielej oblasti nastáva intenzívny lov diviakov a zníženie stavu z 2,3 na 0,3 diviaka na 100 hektárov.

 

 

Usmrtia až 100-tisíc jedincov

Agrorezort predpokladá, že je potrebné odstreliť približne 100-tisíc jedincov diviačej zvery„Práve preto si voláme na pomoc našich poľovníkov. Na Slovensku je ich vyše 63 000 a sú najväčšou skupinou ľudí s oprávnením držať zbraň, a preto im aj takýmto spôsobom chcem prejaviť dôveru,“ priblížil Vlčan s tým, že loviť bude môcť každý aktívny poľovník, ktorý o to v revíroch pod pôsobnosťou MPRV SR požiada. 

 

Odstrel diviakov však nemá byť podľa ministra samoúčelný. „Pripravujeme kampaň, chceme, aby sa nám odstrelené diviaky podarilo dostať na pulty obchodov. Mäso bude viacnásobne kontrolované v akreditovaných laboratóriách a pre slovenských spotrebiteľov zdravotne absolútne bezpečné. V tejto veci na tom spolupracujeme so všetkými dotknutými subjektmi,“ doplnil ministra Hlavný veterinárny lekár SR prof. Jozef Bíreš

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensku máme africký mor ošípaných už v osemnástich okresoch

 

Turisti nachádzajú uhynuté zvieratá

Situácia je v zasiahnutých oblastiach až taká zlá, že turisti na svojich výletoch do prírody objavujú uhynuté diviaky. Ako informoval portál Kosiceonline.sk, nepríjemný pohľad na umierajúce zviera vo veľkých bolestiach sa naskytol aj Popradčanovi Jiřímu Černému, ktorý počas svojej cyklotúry našiel až dvoch umierajúcich diviakov. 

 

„Divá sviňa ležala, plytko a rýchlo dýchala a bola celá obsypaná muchami. Trocha ďalej som našiel ďalšiu, už mŕtvu. Bol tam príšerný smrad. Otočil som sa a odišiel preč. Ale neskôr smerom na Visovú a Dubinu som cítil presne ten istý zápach. Dá sa povedať, že sa tam niečo veľmi vážne deje,“ uviedol Černý pre portál.

 

Aj napriek tomu, že AMO ešte pred dvoma mesiacmi pod Tatrami neevidovali, dnes je situácia celkom iná. Namiesto obdivovania krás našich veľhôr, výletníci objavujú mŕtvu zver. 

 

img

 

Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Poprade, Peter Žoldoš, na verejnosť apeluje, aby v prípade, že počas svojej turistiky objaví uhynutého jedinca, kontaktovali Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.

 

Za žiadnych okolností sa nedotýkali ani nepribližovali k uhynutému zvieraťu. Zároveň je nutné vydezinfikovať si nielen ruky ale aj oblečenie a topánky. V prípade, že ide o cyklistu, je potrebné vydezinfikovať aj bicykel

 

Mohlo by vás zaujímať: Pri Lučenci potvrdili africký mor ošípaných. Na farme budú musieť utratiť desiatky zvierat

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona