Letecká spoločnosť American Airlines zbankrotovala

NETKY.SK • 1 December 2011, 04:54 • 2 min
Letecká spoločnosť American Airlines zbankrotovala

Letecká spoločnosť American Airlines zbankrotovala

slovakia

left justify in out

img

Vysoké ceny paliva a zlý manažment sa stali tretej najväčšej americkej leteckej spoločnosti American Airlines osudnými. Zadlžené aerolínie sa radikálnym krokom pokúšajú o reštart. Materská spoločnosť AMR spoločne so svojimi dcérami dnes podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického zákona o bankrote.
Aerolíniám sa nepodarilo uzavrieť dohody o znížení nákladov na platy. Spoločnosť bola poslednou spomedzi veľkých leteckých spoločností v USA, ktorá doteraz nepožiadala o ochranu pred veriteľmi.
"Bolo to ťažké rozhodnutie," uviedol nový šéf koncernu Thomas Horton. "Je ale nevyhnutné a správne, že sme sa vydali touto cestou." Horton s okamžitou platnosťou vystriedal na čele spoločnosti veterána Gerarda Arpeya, ktorý odišiel do dôchodku. Horton ubezpečil, že letová prevádzka bude prebiehať podľa plánu. "Naši zákazníci sú na prvom mieste."
O bankrote tretích najväčších aerolínií v USA sa špekulovalo už dlhšie, keďže sú dlhodobo v strate. Len za prvých 9 mesiacov tohto roka zaznamenali čistú stratu vo výške 884 miliónov USD (takmer 663 miliónov eur). Spoločnosť v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška stratu ešte zdvojnásobila.
Mnoho z 900 lietadiel American Airlines a sesterskej spoločnosti American Eagle, ktorá prevádzkuje regionálne lety, je starých a spotrebujú veľa paliva a potrebujú intenzívnu údržbu. American Airlines napríklad doteraz lietajú na zastaraných Boeingoch MD-80, ktoré spotrebujú o 35 % viac paliva ako moderné lietadlá.
V tomto roku museli American Airlines dať o tretinu viac na kerozín ako vlani a nepodarilo sa im to kompletne vykompenzovať zvýšením cien leteniek. Konkurenčné aerolínie United a Continental zfúzovali, aby ušetrili náklady a stali sa americkou jednotkou. To zvýšilo tlak na American Airlines.

Zdroj: TASR/DPA, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies