Hurikán Isaias si v USA vyžiadal najmenej deväť obetí

NETKY.SK • 6 August 2020, 11:2 • 2 min
Hurikán Isaias si v USA vyžiadal najmenej deväť obetí

WASHINGTON - Hurikán Isaias, ktorý v noci na utorok zasiahol východné pobrežie USA, si vyžiadal už najmenej deväť obetí na životoch. V dôsledku popadaných stromov ostali v stredu bez dodávok elektrickej energie milióny ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dvaja ľudia zahynuli v štáte Severná Karolína, kde Isaias spôsobil tornádo, ktoré zasiahlo štvrť s mobilnými domami. Ďalšia osoba zahynula v Pensylvánii v aute, ktoré odniesol prúd vody.

 

Úrady tiež oznámili, že vo Filadelfii pravdepodobne v utorok odniesla voda z vyliateho potoka päťročné dievča blízko jeho bydliska. Telo dievčaťa našli v stredu. Padajúce stromy privalili tri osoby v štáte Maryland, Connecticut a v meste New York. Jedna osoba zahynula v štáte Delaware po tom, ako na ňu padol konár zo stromu.

 

Tornáda potvrdila Národná meteorologická služba NWS v štáte Virgínia, Maryland, Delaware a New Jersey. Výpadky elektrickej energie, ktoré zapríčinili popadané stromy, zasiahli až 2,1 miliónov odberateľov vo viacerých štátoch USA.

 

 

Spoločnosť dodávajúca elektrickú energiu v meste New York uviedla, že v súvislosti s hurikánom Isaias zaznamenala najviac výpadkov dodávok elektriny od roku 2012, kedy mesto zasiahol hurikán Sandy.

 

V dôsledku hurikánu Isaias pozastavili železničnú dopravu v štáte New Jersey aj vo Filadelfii.

 

Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) sprevádzal hurikán Isaias vietor s maximálnou ustálenou rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu viac než 18 hodín po tom, čo sa v noci na utorok dostal nad pevninu na východnom pobreží USA. Neskôr však mierne zoslabol.

 

 

Isaias so silou hurikánu prvej kategórie sa ešte v sobotu prehnal časťou súostrovia Bahamy, no na ceste k pobrežiu amerického štátu Florida zoslabol na tropickú búrku. Oproti pôvodným predpovediam Floridu nezasiahol.

 

Americkí meteorológovia tohto roku očakávajú nadpriemernú hurikánovú sezónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona