Parlament schválil vstup Švédska a Fínska do NATO

NETKY.SK • 3 August 2022, 18:12 • 2 min
Parlament schválil vstup Švédska a Fínska do NATO

PARÍŽ – Francúzsky parlament v stredu schválil vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ako oznámilo francúzske Národné zhromaždenie, 209 poslancov hlasovalo za, 46 bolo proti. Podľa hovorkyne parlamentu zákon je základom pre ratifikáciu vstupu francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.
 

      

Druhá komora parlamentu, Senát, hlasovala za návrh zákona už pred dvoma týždňami. Obe severské krajiny sa vzdali desaťročia trvajúcej neutrality po tom, ako Rusko vo februári napadlo Ukrajinu.

 

 

O členstvo požiadali v polovici mája. NATO na summite v Madride koncom júna rozhodla o ich formálnom pozvaní, prístupové protokoly musí teraz ratifikovať všetkých 30 členských štátov. Rozšírenie obrannej aliancie na severe už schválili približne dve tretiny členských štátov NATO.

 

Možno vás zaujme: Rusko vytvára útočné sily zamerané na Zelenského rodné mesto



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona