Lesy SR obnovia prirodzené lesy v Štiavnických vrchoch a Krupinskej planine

NETKY.SK • 14 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Lesy SR obnovia prirodzené lesy v Štiavnických vrchoch a Krupinskej planine

BRATISLAVA - Štátny podnik Lesy SR spúšťa projekt na obnovu prirodzených lesov v Štiavnických vrchoch, v Krupinskej planine a v maďarských pohoriach Börzsöny (Novohradské vrchy) a Cerová vrchovina.

slovakia

left justify in out

Dvojročný cezhraničný projekt Spoločné napomáhanie prirodzeným lesom uskutočnia v spolupráci s maďarskými lesníkmi z podniku IPOLY ERDŐ. Výsledkom projektu bude ochrana a obnova biotopov, revitalizácia spomínaných území a zabezpečenie podmienok na reprodukciu pôvodných druhov drevín na ploche viac ako tisíc hektárov. V rámci projektu vznikne aj 3,8 km dlhý náučný chodník. „Hlavným cieľom projektu je zvyšovanie atraktivity prihraničného prírodného územia cez obnovu prírodných hodnôt. To sa dosiahne trvalo udržateľným obhospodarovaním lesov a ich premenou na porasty zložené z viacerých pôvodných druhov drevín tak, aby spĺňali všetky funkcie lesov,“ vysvetlil generálny riaditeľ Lesov SR Marián Staník.

V pôvodnom zložení lesa na území Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny sa výrazne zmenšilo zastúpenie hlavných listnatých drevín ako buk a dub. Vysoké stavy raticovej zveri podľa Staníka spôsobujú sústavné poškodzovanie mladých lesných porastov, ktoré sú prerastené hrabom, agátom a jaseňom. „Avšak potenciál na obnovu pôvodných lesných porastov tu je, pretože v predmetnom území sa nachádza kvalitný ekotyp duba a buka,“ konštatoval Staník. Lesníci v Štiavnických vrchoch a na Krupinskej planine vykosia náletové a invázne porasty a vybudujú pletivové a drevené ploty na ochranu mladých stromov. Súčasťou projektu je aj obnova lesníckeho náučného chodníka Počúvadlo – lokalita Lipová.

Plánovaný rozpočet projektu predstavuje finančnú hodnotu vyše 778-tisíc eur, z toho 85 percent bude poskytnutých z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies