AKTUALIZÁCIA: Len 100 kilometrov od Barcelony zúri požiar! Hasiči museli evakuovať letný tábor

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 08:14 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Len 100 kilometrov od Barcelony zúri požiar! Hasiči museli evakuovať letný tábor

BARCELONA - Španielski hasiči bojujú s lesným požiarom, ktorý pohltil už viac ako 1 200 hektárov lesa. Požiar vypukol v sobotu večer vo vidieckej oblasti západne od Barcelony a šíri sa z dôvodu vysokých teplôt a silného vetra.

slovakia

left justify in out

AKTUALIZÁCIA (26.7. o 11:33)

Španielski hasiči dúfajú, že sa im podarí veľký lesný požiar v Katalánsku dostať pod kontrolu do konca pondelka. Očakáva sa, že haseniu pomôže aj dážď, ktorý začal v regióne padať. 

 

img

 

Požiar, ktorý postihol oblasti medzi mestami Santa Coloma de Queralt a Sant Marti de Tous, zhruba 100 kilometrov západne od Barcelony, vypukol v sobotu večer. Do pondelka spálil takmer 1 300 hektárov lesa, väčšinou v chránenej oblasti, a viac ako 300 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Úrady vyšetrujú príčinu vzniku požiaru.

 

Lesné požiare sú v Španielsku, tak ako vo väčšine južnej Európy, každé leto opakujúcou sa hrozbou. 

 

Pôvodný článok

V nedeľu s ohňom, len 100 km od Barcelony, bojovalo okolo 300 hasičov, vrátane členov núdzovej vojenskej jednotky, aby zabránili ohňu dostať sa do obývaných oblastí. Z neďalekého letného tábora preventívne evakuovali 28 detí a 14 animátorov.

 


Katalánsky regionálny minister vnútra Joan Ignasi Elena informoval, že úsilie hasičov komplikuje kopcovitý terén, ktorý obmedzil prístup pozemných jednotiek. Na horiace kopce zhadzovali vodu aj lietadlá a vrtuľníky.

Úrady požiadali poľnohospodárov v oblasti, aby vyčistili svoje polia od plodín, ktoré by mohli poslúžiť ako palivo pre požiar.

 

img


"Sme v kritickom momente. Musíme sa vyhnúť akémukoľvek riskantnému správaniu, ktoré by mohlo prinútiť presmerovať zdroje na iné mimoriadne situácie," varoval katalánsky regionálny prezident Pere Aragonès i Garcia.

 

Požiar zúri aj na ostrove v Taliansku: VIDEO: Sardínia je v plameňoch! Z ostrova evakuovali stovky ľudí
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies