Ekasa bude od januára už nutnosťou

NETKY.SK • 27 December 2019, 14:11 • 2 min
Ekasa bude od januára už nutnosťou

BRATISLAVA - Podnikateľom, ktorí ešte nemajú pripojenú eKasu, zostávajú na to posledné dni. Finančná správa bude od januára sankciovať tých, ktorí ekasou nebudú disponovať aj napriek prijímaniu a evidovaniu všetkých tržieb.

slovakia

left justify in out

Pokuta

Výška pokuty sa pritom bude pohybovať na úrovni 20 000 eur, no to ani zďaleka nie je všetko. Pri porušení nezavedenia ekasy hrozí aj strata živnosti, resp. živnostensnkého oprávnenia. 

 

img

 

Začiatok kontroly

"Počas prvých januárových dní sa vyberieme na kontrolu k tým podnikateľom, u ktorých budeme vidieť, že si eKasu nezaobstarali a napriek tomu majú prevádzky otvorené a prijímajú tržby," upozornil generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík finančnej správy Ladislav Hanniker.

 

img

 

Od januára úplne všetci

Od 1. januára 2020 sa končí výnimka pre neudeľovanie pokút podnikateľom, ktorí ešte v súčasnosti eKasu nemajú. Ak sa však niekto nepripojí do 1. 1. 2020, nebude to automaticky problém, avšak len v prípade, ak bude prevádzka zatvorená. Problém však nastane, ak bude prevádzka fungovať a podnikateľ bude aj napriek tomu vydávať pokladničné doklady, a teda evidovať tržbu mimo eKasy.

 

img

 

"Máme informácie, že niektorí podnikatelia začnú svoje podnikanie až neskôr v januári, resp. niektoré prevádzky budú z dôvodu dovoleniek a inventúr začiatkom januára zatvorené. V takom prípade si musia podnikatelia eKasu zriadiť do termínu otvorenia," vysvetlil Hanniker.

 

Riešenie na poslednú chvíľu

Správa opätovne vyzýva na využitie posledných decembrových dní na pripojenie sa k eKase. Existujú aj riešenia, ktoré sa dajú využiť v prípade, ak by konkrétny dodávateľ nevedel zabezpečiť pre svojho klienta eKasu v najbližších dňoch. Jedným riešením je virtuálna registračná pokladnica. Druhým je zmena dodávateľa. Na trhu ich totiž existujú desiatky. Finančná správa do dnešného dňa udelila 47 certifikácií. Kompletný zoznam certifikovaných riešení je dostupný aj na portáli finančnej správy.

 

img

 

Súčasný stav

Správa aktuálne eviduje tržby v systéme eKasa už 178 151 pokladníc. To predstavuje 87 % z celkového počtu aktívnych klasických pokladníc spred apríla 2019. Pred spustením eKasy bolo aktívnych 205. 000. Pripojené pokladnice vydajú denne viac ako 7 miliónov pokladničných dokladov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies