Sporný paragraf 363: Generálna prokuratúra nie je súčasťou výkonnej moci

NETKY.SK • 18 December 2021, 17:17 • 2 min
Sporný paragraf 363: Generálna prokuratúra nie je súčasťou výkonnej moci

BRATISLAVA - Podľa Maroša Žilinku žiadna zo zákonodarnej, výkonnej alebo súdnej moci nemá právo ukladať generálnemu prokurátorovi SR, akým spôsobom má uplatňovať svoje zákonné oprávnenia, ani ako má postupovať v konkrétnej trestnej veci. Ako je to možné?

slovakia

left justify in out

Maroš Žilinka reagoval prostredníctvom sociálnej siete na skupinu poslancov Národnej rady zo SaS a OĽaNO, ktorá sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s využívaním sporného paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) generálnym prokurátorom. Poslanci podľa Žilinku svoj návrh na vyslovenie nesúladu paragrafu 363 TP s Ústavou SR postavili na tvrdení, že prokuratúra je súčasťou výkonnej moci, čo vyvrátil aj nález ÚS.

 

img

 

„Je preto nepochybné, že v SR prokuratúra nie je súčasťou výkonnej moci, ako to nesprávne tvrdia navrhovatelia, ktorí navyše prikladajú tomuto tvrdeniu povahu rozhodujúceho východiska pre tvrdený nesúlad napadnutých ustanovení Trestného poriadku s Ústavou SR," vyjadril Žilinka.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Sporný paragraf 363 poriadne rozvíril verejnú mienku!

 

Predmetom rozhodovania ÚS nebude podľa neho preskúmanie spôsobu, akým sa používa paragraf 363 TP, ale preskúmanie a rozhodnutie, či napadnuté ustanovenie TP je alebo nie je v súlade s ústavou.

 

„Apropo. Predmetom rozhodovania Ústavného súdu Slovenskej republiky nebude “preskúmanie spôsobu, akým sa používa § 363 Trestného poriadku“, ako to nesprávne tvrdí a prezentuje splnomocnený zástupca navrhovateľov, ale preskúmanie a rozhodnutie, či napadnuté ustanovenia Trestného poriadku sú alebo nie sú v súlade s Ústavou Slovenskej republiky."

 

img

 

Skupina poslancov NR SR za SaS a OĽaNO sa obrátila na ÚS SR v súvislosti s využívaním sporného paragrafu 363 TP. Poslanci chcú vedieť, či spôsob, akým ustanovenie generálny prokurátor Žilinka využíva, je v súlade s Ústavou SR. V piatok 17. 12. o tom informoval poslanec Alojz Baránik.

 

Sporný paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak bol takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, porušený zákon.

 

Možno vás zaujme: Marošovi Žilinkovi sa nepozdáva Kolíkovej novela Trestného zákona

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona