Le Pen bude vysvetľovať antisemitské vyjadrenia

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 10:56 • 2 min
Le Pen bude vysvetľovať antisemitské vyjadrenia

PARÍŽ — Jean-Marie Le Pen, ktorý stál takmer štyri desaťročia na čele francúzskeho krajine pravicového Národného frontu (FN), sa v pondelok postaví pred stranícku disciplinárnu komisiu.

slovakia

left justify in out

Vysvetľovať bude svoje antisemitské vyjadrenia, čo by mohlo vyústiť do kulminácie rodinného sporu. Stúpajúce hviezdy strany, najmä Le Penova dcéra Marine, ktorá stojí v súčasnosti na jej čele, sa ho totiž pokúšajú umlčať. Le Penová sa chce v roku 2017 opätovne uchádzať o post francúzskeho prezidenta a v záujme úspechu sa snaží dištancovať od extrémistických názorov svojho otca a pretransformovať stranu na prijateľnejšiu pre voličov. Strana zatiaľ nezverejnila, aké sankcie chce proti Le Penovi použiť. Disciplinárnemu konaniu čelí pre svoje názory na holokaust a chválenie francúzskeho vojnového lídra Philippa Pétaina, ktorý kolaboroval s nacistami.

 

Marine Le Penová sa začiatkom apríla opätovne dištancovala od sporných vyjadrení otca, podľa ktorého boli nacistické plynové komory počas druhej svetovej vojny len "detailom", a označila ich za úmyselnú provokáciu. Šéfka FN a europoslankyňa patriaca medzi najpopulárnejších politikov vo Francúzsku následne zašla ešte ďalej, keď nepodporila kandidatúru otca v regionálnych voľbách. Jeana-Marieho Le Pena už v minulosti usvedčili z podnecovania k rasovej nenávisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies