Lázár: Budapešť chce korektné partnerstvo s Washingtonom a adekvátnu úctu

NETKY.SK • 10 November 2016, 18:09 • 2 min
Lázár: Budapešť chce korektné partnerstvo s Washingtonom a adekvátnu úctu

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda očakáva od nového prezidenta USA úsilie smerujúce k vytváraniu lepšieho sveta, vyhlásil dnes na tlačovej konferencii v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár. Podľa jeho slov maďarská vláda dúfa, že sa medzi oboma krajinami môže vytvoriť korektné partnerstvo.

slovakia

left justify in out

Lázár priznal, že Budapešť mala doteraz spory s Washingtonom, nie však s americkým ľuďom, ale s americkou Demokratickou stranou. Tieto spory vyplývali podľa jeho názoru z toho, že vládny Fidesz a národné sily v krajine nesúhlasili s názormi Washingtonu na hodnoty, o ktoré by sa mala krajina opierať pri obnove po roku 2010. Kriticky sa však hľadelo aj na protiimigračnú politiku maďarskej vlády. "Viackrát sa nám dostalo poučenia, demokrati školili Maďarsko," povedal Lázár podľa tlačovej agentúry MTI.

 

Nové vedenie USA však Maďarsko vníma ako nový začiatok, a to môže byť nádejné aj pre svet, môže priniesť stabilitu, uviedol Lázár. Vyjadril tiež nádej, že Maďarsku a jeho vláde sa v budúcnosti dostane adekvátnej úcty. Hospodárska a vojenská spolupráca oboch krajín bola i doteraz vynikajúca, zdôraznil Lázár. Podľa jeho slov premiér Viktor Orbán ešte nehovoril s novozvoleným prezidentom USA.

 

Minister informoval o stredajších rokovaniach predsedu maďarskej vlády v Londýne s britskou premiérkou Theresou Mayovou, pri ktorých sa podľa Lázára podarilo dosiahnuť garanciu právnej ochrany Maďarov pracujúcich v ostrovnej monarchii aj po brexite, a to na príncípe reciprocity za predpokladu, že Briti budú môcť pracovať v členských štátoch Únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies