Šéf Tesly Elon Musk tvrdí, že miliardár George Soros „nenávidí ľudstvo.“

NETKY.SK • 18 Máj 2023, 12:15 • 2 min
Šéf Tesly Elon Musk tvrdí, že miliardár George Soros „nenávidí ľudstvo.“

NEW YORK - Elon Musk spustil v pondelok na Twitteri nepodložený útok na Georgea Sorosa, ktorý je častým cieľom antisemitských konšpiračných teórií. Obvinil finančníka z nenávisti voči ľudstvu niekoľko dní po tom, čo Soros prezradil, že predal skromný podiel v Tesle.

slovakia

left justify in out

Elon Musk spustil v pondelok na Twitteri nepodložený útok na finančníka Georgea Sorosa. Zatiaľ čo Muskove poznámky nespomínajú etnicitu miliardárskeho filantropa, Musk bol kritizovaný za nebezpečnú rétoriku, ktorá by mohla potenciálne podnietiť ďalšie útoky na Sorosa.

 

V pondelkovom tweete ho Musk porovnal so zlým X-Menom Magnetom, ktorý ako Soros prežil holokaust, podľa pozadia komiksov pre postavu. Keď užívateľ Twitteru obhajoval Sorosa za to, že má dobré úmysly, ktoré kritizujú tí, ktorí nesúhlasia s jeho politikou, Musk odpovedal: „Predpokladáte, že sú to dobré úmysly. Nie sú. Chce narušiť samotnú štruktúru civilizácie. Soros nenávidí ľudstvo."

 

 

Jonathan Greenblatt (generálny riaditeľ Antidefamačnej ligy - občiansko-právnej skupiny), ktorý bojuje proti prípadom antisemitizmu, kritizoval Muskovu poznámku na Sorosovu adresu a povedal, že „povzbudí extrémistov." Dodal na Twitteri tiež, že: ,,Sorosa často drží krajná pravica s použitím antisemitských pásov ako zdroja svetových problémov. Vidieť Elona Muska, bez ohľadu na jeho zámer, nakŕmiť tento segment – porovnávať ho so židovským superzloduchom, tvrdiac, že Soros nenávidí ľudstvo – je nielen znepokojujúce, ale aj nebezpečné; povzbudí to extrémistov, ktorí už spikli protižidovské konšpirácie a následne sa pokúsili napadnúť Sorosa a židovské komunity."

 

Soros neodpovedal Muskovi použitím vlastného účtu na Twitteri. Jeho jediný tweet z pondelka, v deň, keď Musk začal svoj útok, bolo popretie klebiet, že utrpel infarkt. „Som živý a zdravý,“ tweetoval Soros. Mnoho z 13 500 komentárov na tom tweete bolo od ľudí, ktorí si želali jeho smrť.

 

img

92-ročný finančník židovského pôvodu George Soros

 

V rozhovore pre CNBC po utorkovom stretnutí akcionárov Tesly Musk obhajoval tweety o Sorosovi, vrátane jeho tvrdenia, že Soros nenávidí ľudstvo, ako svoj názor. Musk povedal, že má právo tweetovať svoje názory, aj keď kvôli tomu odteká najväčší zdroj príjmov Twitteru. Povedal, že mu „je jedno“, či jeho kontroverzné tweety vzbudzujú hnev zákazníkov Tesly alebo inzerentov na Twitteri. „Povedal som, čo som chcel povedať, a ak je dôsledkom toho strata peňazí, nech sa tak stane,“ povedal Musk v rozhovore.

 

Twitter zaznamenal prudký pokles príjmov z reklamy odkedy minulý rok prevzal spoločnosť Musk. Minulý týždeň Musk oznámil, že ho riaditeľka reklamy NBCUniversal Linda Yaccarino nahradí ako generálny riaditeľ Twitteru. 

 

Soros je dlhodobým cieľom pravicových konšpiračných teoretikov a antisemitov. Je významným prispievateľom demokratických kandidátov a liberálnych vecí. Spoločnosť Open Secrets, ktorá sleduje politické príspevky, ukazuje, že prispel 50 miliónmi dolárov na Democracy PAC II Superpac v novembri a 125 miliónmi dolárov na jeseň 2022. Je tiež zakladateľom a hlavným prispievateľom Open Society Foundations (Nadácii otvorenej spoločnosti) s vyhláseným cieľom pracovať pre spravodlivosť, demokratickú správu vecí verejných a ľudských práv. Tá vyvolala hnev niektorých autoritatívnych režimov vrátane vlády premiéra Sorosovho rodného Maďarska - Viktora Orbana. Orban je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, obvineného zo svojich vlastných autoritatívnych krokov v Maďarsku.

 

img

maďarský premiér Viktor Orbán

 

Niektorí pravicoví predstavitelia v USA podporili cudzích autoritárskych lídrov, proti ktorým stojí Soros, ako napríklad spomínaný Orban. Bývalý prezident Donald Trump a mnohí republikáni, ktorí slovne napadli newyorského okresného prokurátora Alvina Bragga za podanie trestného obvinenia proti Trumpovi, rýchlo poukázali na to, že Bragg dostal podporu od Sorosa.

 

Musk sa stal terčom kritiky odkedy prevzal Twitter za to, že umožnil nacistickým sympatizantom vrátiť sa na platformu sociálnych médií v rámci hromadného odblokovania predtým pozastavených účtov, a to kvôli jeho deklarovanej politike podpory „slobody prejavu“. Medzi tými, ktorým bolo povolené vrátiť sa na Twitter, bol Andrew Anglin, samozvaný belošský rasista, ktorý založil neonacistickú webovú stránku The Daily Stormer.

 

Štúdie ADL a Centra pre boj proti digitálnej nenávisti zistili, že pod Muskovým vedením dramaticky vzrástol objem nenávistných prejavov na Twitteri. Musk označil štúdia dvoch sledovaných skupín za „úplne nepravdivé“ a tvrdil, že počet tweetov obsahujúcich nenávistné prejavy „naďalej klesá“. Musk, ktorý má takmer 140 miliónov followerov na Twitteri, pritom často posilňoval pravicové poznámky a niektoré konšpiračné teórie na Twitteri, vrátane nepodloženého tvrdenia o násilnom útoku na Paula Pelosiho, manžela bývalej predsedníčky parlamentu Nancy Pelosiovej. (Musk neskôr vymazal tento svoj tweet.) Musk sa tiež osopil na tých, s ktorými nesúhlasí, alebo na tých, ktorí kritizovali jeho spoločnosti.

 

img

vymazaný Muskov tweet o násilnom útoku na Paula Pelosiho

 

 

Sorosova investícia do Tesly bola skromná z hľadiska jeho celkového investičného portfólia. Z podkladov Komisie pre cenné papiere a burzu vyplýva, že v druhom štvrťroku 2022 kúpil 89 600 podielovo upravených akcií a držal ich počas tretieho štvrťroka pred nákupom ďalších 242 000 akcií v posledných troch mesiacoch 2022. Avšak predal celý svoj podiel niekedy v prvých troch mesiacoch tohto roka, podľa jeho posledného podania minulý týždeň.

 

Musk v posledných mesiacoch predal oveľa viac akcií spoločnosti Tesla (TSLA), keď sa zaoberal rastúcimi stratami na Twitteri, ktorý kúpil v októbri. Naposledy predal 22 miliónov akcií v decembri. Stále však zostáva najväčším akcionárom Tesly (TSLA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies