Lavrov: Rusko je znepokojené vývojom v Macedónsku aj v Kosove a Albánsku

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 12:45 • 2 min
Lavrov: Rusko je znepokojené vývojom v Macedónsku aj v Kosove a Albánsku

BELEHRAD - Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič dnes vyjadril nádej, že urovnanie konfliktu na Ukrajine prejde čo najskôr z vojenskej sféry k ekonomickým a politickým aspektom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dačič - aj ako predsedajúci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) - zdôraznil dôležitosť dodržiavania dohody o prímerí na východe Ukrajiny a balík protokolov o urovnaní konfliktu, ktoré zainteresované strany podpísali vo februári v bieloruskom Minsku.

 

Na spoločnej tlačovej konferencii s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, ktorá sa konala po ich rokovaniach v Belehrade, Dačič upozornil, že po vyriešení vojenských a bezpečnostných aspektov treba čo najrýchlejšie prejsť k ekonomickým záležitostiam. Spresnil, že sa to týka vyplácania miezd a dôchodkov, opatrení v bankovom sektore, či humanitárnych problémov. Pripomenul, že na riešenie čakajú aj najdôležitejšie otázky: zmeny v ústave a začatie politického dialógu.

 

Lavrov na tlačovej konferencii komentoval aj najnovší vývoj na Balkáne, keď sa vyjadril k vyostreniu situácie v Macedónsku. Vyhlásil, že Moskva nevylučuje, že ide o dôsledok rozhodnutia vlády v Skopje nepodporiť sankcie Západu voči Rusku. Ako ďalší dôvod Lavrov pripustil aj podporu vlády v Skopje pre projekt výstavby plynovodu Turecký prúd, "proti ktorému sú mnohí v Bruseli i za oceánom". "Nemôžeme sa zbaviť pocitu, že je tu nejaká spojitosť," uviedol Lavrov.

 

Ruský minister dodal, že Moskva je znepokojená aj situáciou v Kosove, ako aj volaním po vytvorení nového albánskeho štátu, ktorý by mal zahŕňať Albánsko, Kosovo, ďalšie časti Srbska, Čiernej Hory, Macedónska a Grécka s albánskym obyvateľstvom. Upozornil, že vyhlásenia tohto druhu protirečia "všetkým základným princípom OBSE a dohovorom, ktoré boli dosiahnuté v posledných rokoch po urovnaní kríz na Balkáne".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies