Spor o teritoriálne vody v Stredomorí naďalej pokračuje

NETKY.SK • 27 August 2020, 16:35 • 2 min
Spor o teritoriálne vody v Stredomorí naďalej pokračuje

BERLÍN - Nemecko počas dnešných hodín vyzvalo na ukončenie námorného cvičenia Grécka a Turecka v Stredozemnom mori.

slovakia

left justify in out

Ropa a zemný plyn 

Cieľom tohto kroku Berlína je začatie rokovaní medzi oboma prímorskými krajinami, ktoré sa v súčasnosti sporia pre ložiská zemného plynu a ropy v regióne, ako aj pre hranice svojich teritoriálnych vôd.

 

img

 

Obava EÚ 

Ministri zahraničných vecí členských štátov na neformálnom stretnutí momentálne v Berlíne diskutujú o napätí v oblasti Stredozemného mora. Viacerí šéfovia európskych diplomacií sa obávajú, že grécko-turecké spory by mohli vyústiť do ozbrojeného konfliktu.

 

Mierové riešenie sporu

Podľa nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa si napätie medzi Gréckom a Tureckom žiada "diplomatické riešenie".

 

img

 

"Predpokladom rokovaní je zastavenie (vojenských) manévrov vo východnom Stredozemí," dodal Maas, ktorý vystupuje v konflikte ako sprostredkovateľ.

 

Reakcia na vojenské cvičenie 

Turecko zároveň počas dnešného dňa ohlásilo nové "delostrelecké cvičenie" na hranici svojich pobrežných vôd na severovýchode Stredozemného mora. Stalo sa tak deň po tom, Grécko - jeho západný sused - začalo v stredu južne od ostrova Kréta spoločne s Francúzskom, Talianskom a Cyprom trojdňové vojenské cvičenie.

 

img

 

Názor Nemecka 

Ani jedna strana si podľa Maasa "určite nezasadne za rokovací stôl, keď vo východnom Stredomorí budú oproti sebe stáť vojenské lode".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies