Slovenská akadémia vied prišla na spôsob, ako si ľudia po prekonaní Covid-19 vyšetria čuch na diaľku

NETKY.SK • 16 Marec 2021, 09:38 • 2 min
Slovenská akadémia vied prišla na spôsob, ako si ľudia po prekonaní Covid-19 vyšetria čuch na diaľku

Ľudia s náhlou alebo s pretrvávajúcou poruchou čuchu si môžu dať po prekonaní ochorenia COVID-19 prostredníctvom projektu vyšetriť čuch na diaľku. O projekte Čuch a COVID-19 informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

slovakia

left justify in out

Uchádzači si budú môcť svoj čuch otestovať doma pomocou Testu parfémovaných fixiek. Keďže je projekt v štartovacej fáze, počet testov je nateraz limitovaný do vyčerpania sád. Koordinátorky projektu, Enikő Račeková a Marcela Martončíková z Neurobiologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV (BMC SAV) dodali, že po vyhodnotení záujmu a výsledkov prvej fázy plánujú v projekte pokračovať.

„Vyšetrenie pomocou Testu parfémovaných fixiek nám umožní objektivizovať poruchy čuchu, keďže samohodnotenie pacientom nemusí byť spoľahlivé,“ vysvetlila Račeková. Martončíková priblížila, že záujemca následne počas testu vyplní jeden z online dotazníkov podľa toho, či trpí náhlou, alebo pretrvávajúcou stratou čuchu. Následne pracovníci neurobiologického ústavu ich testy vyhodnotia a výsledky im spolu s odporúčaním ďalšieho postupu odošlú mailom. Pacienti sa týmito výsledkami budú môcť preukázať aj u lekárov špecialistov.

 

Mohlo by ťa zaujímať: Slovenskí astronómovia pomáhajú spresniť dráhu planétky, ktorá preletí blízko Zeme


Do projektu sa môžu záujemcovia prihlásiť cez webovú stránku www.cuch.sk, prostredníctvom ktorej im bude zaslaný čuchový test vrátane identifikačného kódu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies