Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch má byť opäť prístupná na jar

NETKY.SK • 7 November 2022, 16:00 • 2 min
Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch má byť opäť prístupná na jar

BARDEJOVSKÉ KÚPELE - Lávka priateľstva v Bardejovských Kúpeľoch by mala byť po rekonštrukcii opäť prístupná pre verejnosť na jar budúceho roka. Aktuálne tu prebiehajú rekonštrukčné práce.

slovakia

left justify in out

Ako pre TASR uviedol riaditeľ OOCR Šariš - Bardejov Radomír Jančošek, pokiaľ to počasie dovolí, hlavné práce by sa mali realizovať do konca roka 2022. Celkové náklady sú odhadované na približne 49.000 eur. Drevo dodali Bardejovské Kúpele a ďalší materiál a práce financuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov a Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR. Zámerom revitalizácie je obnova drevených prvkov, výmena znehodnoteného a opotrebovaného materiálu starej lávky. "Rozsah poškodenia vplyvom počasia je tak veľký, že ide v podstate o kompletnú obnovu a výmenu zhnitých dielov a súčastí, trámov, prebrúsenie materiálu, napustenie chemickými prípravkami proti hnilobe, vlhkosti, poveternostným vplyvom, drevokaznému hmyzu, kontrolu statiky a obnovu oceľových podložiek. Práce zahŕňajú demontáž a montáž priestorových viazaných konštrukcií z reziva, výmenu zničených klincov, fixačných dosiek a svoriek," priblížil Jančošek. Prínosom celej akcie bude podľa jeho slov nielen zveľadenie chátrajúcej lávky, ale aj zvýšenie jej bezpečnosti. Lávka priateľstva je súčasťou náučného chodníka Sisi v Bardejovských Kúpeľoch. V čase vzniku v roku 2011 bola jednou z piatich najdlhších drevených lávok na Slovensku. Meria 54,2 metra, výška veže je 11,6 metra. Jej autorom je Ivan Otruba. V roku 2011 bola rekonštruovaná, ale náročné poveternostné vplyvy si opäť vynútili jej obnovu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies