Unikli tajné informácie o Facebooku a Instagrame. Bezpečnosť je iba fraška!

NETKY.SK • 4 Október 2021, 11:47 • 2 min
Unikli tajné informácie o Facebooku a Instagrame. Bezpečnosť je iba fraška!

Poznávacími znameniami dnešnej modernej doby sú sociálne siete. Premýšľali ste niekedy, do akej miery sú bezpečné? Facebook a Instagram síce propagujú, že bezpečnosť je prvoradá. Dokonca má určité pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Avšak unikli dokumenty, ktoré naznačujú, že Facebook podporoval drogové kartely, násilie v Capitole či rozdielne pravidlá pre bežných užívateľov a populárnejších ľudí, vrátane nebezpečenstva pre mladých ľudí.

slovakia

left justify in out

Frances Haugenová, ktorá pracovala ako produktová manažérka v živom dezinformačnom tíme pre Facebook, poskytla v nedeľu rozhovor televízii CBS. Uviedla, že dokumenty, ktoré unikli, dokazujú, že Facebook opakovane uprednostňoval "zisk pred bezpečnosťou“.

 

img

 

Prečítajte si: VIDEO: Toto ste ešte nevideli! Bizarné miesto, ktoré sa skladá zo stoviek opustených hradov

 

Facebook však uviedol, že úniky údajov sú zavádzajúce a ignorujú pozitívny výskum spoločnosti. Haugenová uviedla, že Facebook opustila začiatkom tohto roka. Pred odchodom skopírovala sériu interných poznámok a dokumentov. O tieto dokumenty sa podelila s Wall Street Journal, ktorý počas posledných troch týždňov tento materiál postupne zverejňoval. 

 

img

 

 

Vážne zistenia

Odhalenie obsahovalo dokumenty, ktoré ukázali, že spoločnosť zaobchádza s celebritami, politikmi a významnými užívateľmi Facebooku inak. Úniky odhalili, že zásady moderovania boli na tieto účty aplikované odlišne alebo vôbec – systém známy ako XCheck (krížová kontrola).

 

img

 

Ďalší únik ukázal, že Facebook čelí aj zložitej žalobe skupiny vlastných akcionárov. Skupina okrem iného tvrdí, že platby Facebooku vo výške 5 miliárd dolárov (3,65 miliardy libier) americkej Federálnej obchodnej komisii za vyriešenie škandálu s údajmi Cambridge Analytica boli také vysoké, pretože boli navrhnuté tak, aby chránili Marka Zuckerberga pred osobnou zodpovednosťou. 

 

Instagram 

Obvinenia týkajúce sa Instagramu znepokojovali najmä amerických politikov.  Interný prieskum spoločnosti Facebook (ktorá vlastní spoločnosť Instagram) zistil, že Instagram má vplyv na duševné zdravie teenagerov, ale nezdieľal svoje zistenia, keď kolovala informácia, že platforma bola toxickým miestom pre mnohých mladých ľudí.

 

"Spoločnosť Facebook vie, že jej platformy sú plné chýb, ktoré spôsobujú škodu. Dokumenty znova a znova ukazujú, že vedci Facebooku identifikovali škodlivé účinky platformy. Napriek opakovanému vypočutiu kongresu, vlastným prísľubom a mnohým mediálnym odhaleniam ich spoločnosť neopravila. Dokumenty ponúkajú doposiaľ asi najjasnejší obraz o tom, ako široko sú problémy Facebooku vo vnútri spoločnosti známe, až po samotného generálneho riaditeľa," hovorí portál WSJ.

 

img

 

Podľa diapozitívov, ktoré priniesol denník Wall Street Journal, 32% tínedžeriek v prieskume uviedlo, že keď sa cítia zle vo svojom tele, Instagram im robí ešte horšie.

 

Haugenová bude svedčiť v utorok pred podvýborom Senátu na vypočutí s názvom  Ochrana detí online o výskume spoločnosti v súvislosti s vplyvom spoločnosti Instagram na duševné zdravie mladých používateľov.  "Došlo ku konfliktu záujmov medzi tým, čo bolo dobré pre verejnosť, a tým, čo bolo dobré pre Facebook,“ povedala. "Facebook sa znova a znova rozhodol pre svoje vlastné záujmy, ako napríklad zarobiť viac peňazí.“

 

 

Pani Haugenová tiež hovorila o nebezpečných nepokojoch v Capitole v januári. Tvrdila, že Facebook pomohol podporiť násilie. Povedala, že Facebook síce zapol bezpečnostné systémy, aby obmedzil dezinformácie počas amerických volieb, ale iba dočasne.

 

„Hneď po skončení volieb ich vypli alebo zmenili nastavenia na to, čím boli predtým, aby uprednostnili rast pred bezpečnosťou, a to sa skutočne javí ako zrada demokracie.“

 

Viceprezident pre globálne záležitosti Nick Clegg v CNN uviedol, že je smiešne tvrdiť, že za nepokoje je zodpovedný Facebook. „Myslím si, že ľuďom dáva falošný komfort predpokladať, že pre otázky politickej polarizácie v USA musí existovať technologické alebo technické vysvetlenie.“ 

 

Facebook, drogy a obchod s ľuďmi

Desiatky dokumentov z Facebooku, ktoré preskúmal denník The Wall Street Journal, ukazujú, ako zamestnanci upozorňujú na to, ako sa jeho platformy používajú v rozvojových krajinách, kde je jeho používateľská základňa obrovská a rozširuje sa. Facebook však nekoná dostatočne.

 

Zamestnanci tvrdili, že obchodníci s ľuďmi na Blízkom východe pomocou tohto servera nalákali ženy na zneužívajúce zamestnanie. Varovali, že ozbrojené skupiny v Etiópii stránku používajú na podnecovanie násilia voči etnickým menšinám. Podľa dokumentov rozoslali svojim šéfom upozornenia na predaj orgánov, pornografiu a kroky vlády proti politickému nesúhlasu. Ukazujú tiež reakciu spoločnosti, ktorá je v mnohých prípadoch neadekvátna alebo žiadna. Hovorca Facebooku síce uviedol, že spoločnosť nasadila globálne tímy, miestne partnerstvá a overovače faktov tretích strán, aby zaistila bezpečnosť používateľov, ale je to naozaj tak? Odpovedzme si sami.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies