Lavíny na severe Afganistanu zabili skoro 200 ľudí

NETKY.SK • 26 Február 2015, 12:03 • 2 min
Lavíny na severe Afganistanu zabili skoro 200 ľudí

KÁBUL – Skoro 200 ľudí zabili v stredu najhoršie lavíny za posledných 30 rokov na severovýchode Afganistanu, ktorý postihla silná snehová búrka.

slovakia

left justify in out

Ďalších najmenej 100 ľudí utrpelo zranenia a desiatky sú stále nezvestné. Najviac postihnutá je provincia Pandžšír, asi 100 kilometrov severovýchodne od Kábulu. Miestny guvernér Rahman Kabírí varoval pred humanitárnou krízou v najviac postihnutých oblastiach, z ktorých sú mnohé odrezané od sveta. Centrálnu vládu vyzval, aby čo najskôr poskytla humanitárnu pomoc vrátane potravín a strojov na odpratávanie snehu. „Toľko snehu a toľko lavín sme nemali 30 rokov,“ povedal guvernér.


Afganistan doteraz zažíval relatívne miernu a suchú zimu. V utorok však zasiahla krajinu silná snehová búrka, ktorá pokryla rozsiahle časti krajiny snehom. Sneženie by malo podľa meteorológov trvať ešte ďalšie dva dni. Lavíny sú v hornatom severnom Afganistane v zime bežné. V prípade suchej zimy hrozí vo veľkých častiach Afganistanu, ktorý je závislý na poľnohospodárskej výrobe, zlá úroda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies