Lajčák v OSN: Globálne úlohy pre udržateľný rozvoj

NETKY.SK • 28 September 2015, 13:06 • 2 min
Lajčák v OSN: Globálne úlohy pre udržateľný rozvoj

NEW YORK – Slovensko víta prijatie agendy udržateľného rozvoja a považuje ju za revolučný, komplexný a inkluzívny nástroj na dosiahnutie prosperity a dôstojného života pre všetkých ľudí. Vo vystúpení v mene Slovenska to na Summite OSN o udržateľnom rozvoji v New Yorku uviedol podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Napriek tomu, čo sa dosiaľ podarilo dosiahnuť v zlepšovaní životnej úrovne prostredníctvom Miléniových rozvojových cieľov, rozdiely medzi krajinami a regiónmi pretrvávajú a približne 800 miliónov ľudí žije stále v extrémnej chudobe," konštatoval minister M. Lajčák v nedeľnom popoludňajšom bloku vystúpení, ktorý otvoril americký prezident Barack Obama.

 

Minister M. Lajčák vo svojom prejave zdôraznil, že Slovensko podporuje všetkých 17 cieľov udržateľného rozvoja a urobí všetko pre ich naplnenie. "Tieto ciele predstavujú príležitosť na skutočné a udržateľné zmeny v prosperite a kvalite životného prostredia do roku 2030 a aj ďalej," povedal a dodal: "Úlohou svetového spoločenstva, a nás všetkých, je zabezpečiť, aby zo zlepšovania podmienok života profitovali všetci ľudia na celom svete."

 

Summit OSN o udržateľnom rozvoji formálne schválil globálne ciele udržateľného rozvoja, ktoré majú prispieť k zvýšeniu blahobytu a prosperity na celom svete, ako aj k zlepšeniu životného prostredia a ochrane klímy. Na rozdiel od Miléniových rozvojových cieľov budú ciele udržateľného rozvoja platiť nielen pre rozvojové krajiny, ale pre všetky štáty sveta.

 

Pred rozvojovým summitom sa minister M. Lajčák zúčastnil na zasadnutí globálnych lídrov OSN k rodovej rovnosti a posilneniu postavenia žien. Jeho účastníci bilancovali pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť v tejto oblasti za posledné obdobie. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval na pokračovanie úsilia v zrovnoprávňovaní žien, lebo pokrok a rozvoj na svete podľa neho nenastanú, kým nebudú mať ženy naozaj rovnoprávne postavenie vo všetkých oblastiach.

 

Aj v nedeľu absolvoval minister M. Lajčák v New Yorku sériu dvojstranných rozhovorov so zahraničnými partnermi. S ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Jerlanom Idrisovom prebral možnosti intenzívnejšieho rozvoja bilaterálnej spolupráce. Diskutovali aj o regionálnych a globálnych krízach, ktoré sa odohrávajú v susedstve Kazachstanu i Európskej únie: migračnú krízu, situáciu v Afganistane, Sýrii a Ukrajine a vymenili si názory na spôsoby, akými by sa tieto krízy mohli riešiť.

 

S ministrom zahraničných vecí Bieloruska Vladimírom Makejom hovoril minister M. Lajčák o perspektíve normalizácie vzťahov medzi Minskom a Európskou úniou. V tomto kontexte bol zdôraznený význam nastávajúcich prezidentských volieb v Bielorusku, ktorých priebeh bude EÚ pozorne sledovať.

M. Lajčák sa stretol aj so zahranično-politickým poradcom nemeckej kancelárky Christophom Heusgenom, monackým rezortným kolegom Gillom Tonellim, luxemburským premiérom Xavierom Bettelom a prezidentom i ministrom zahraničných vecí Čiernej Hory Filipom Vujanovičom a Igorom Lukšičom.

Miroslav Lajčák sa tiež zúčastnil na pracovnej večeri Medzinárodného mierového inštitútu, na ktorej vybraní ministri zahraničných vecí a zástupcovia regionálnych a medzinárodných organizácií diskutovali o situácii na Blízkom východe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies